Koneklassikot

Valmet 901 -harvesteri ja sen jälkeläiset – Valmetin sielu elää vieläkin

Monen tuotteen perusrakenne saattaa jatkaa elinkaartaan hyvinkin pitkään. Esimerkiksi VW Kuplaa valmistettiin kaikkiaan noin 21,5 miljoonaa kappaletta vuosina 1938–2003. Metsäkoneiden parissa vastaava, esittelynsä aikaan omintakeisen erilainen, oli 1984 markkinoille tullut Valmet 901 -harvesteri. Sen elinkaari jatkuu edelleen 36 vuoden jälkeen – nykyään Komatsun harvestereiden sieluna.
Tommi Hakala
Valmet 901 ja sen seuraajasukupolvet perustuvat edelleen samaan, 1980-luvulla esiteltyyn perusideaan. Lyhyt nelipyöräinen alustakone ja sen päälle asennettu nosturi + ohjaamo -kokonaisuus ovat hydraulisessa keskusteluyhteydessä keskenään. Maastokelpoisuutta oli harvennuksiin suunnitellussa koneessa riittämiin – mitä tietenkin esiteltiin vahvasti.

Komatsun metsäkoneiden historiikissa kuvataan metsäkonealan yhtä 1980-luvun yllätystä tällä tavalla: "Jotain tavatonta on tekeillä Uumajan tehtaan protopajassa. Pressun alla olevasta hahmosta ei kukaan saa tolkkua. Kun koulutuspäällikkö Alpo Laakkonen ajaa koneen ulos tehtaasta, eniten siinä aiheuttaa ihmettelemistä ulkonäkö: huteran oloinen, nelipyöräinen ja hydrostaattivetoinen. Joka suuntaan heiluva ohjaamo-nosturiosa pyörii kääntökehän varassa.”

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää