Koneklassikot
Super Major Six

Kuutos-Majorilla pitkiä pinoja – vanhassa vara parempi

Vanhallakin kalustolla saadaan puuta pinoon, jos ergonomia ja ylivertaiset maasto-ominaisuudet eivät ole kovin tärkeässä roolissa. Luumäkeläinen Pertti Vinnikka ajaa 58-vuotiaalla Super Majorillaan parisataa mottia vuodessa.
Kimmo Kotta
Luumäkeläisen Pertti Vinnikan 58 vuotta vanha Super Major on toiminut luotettavana metsätraktorina 1970-luvulta lähtien. Alkuperäistä Majurissa on vain voimansiirto, nykyinen moottori on jo neljäs, ja muitakin osakokonaisuuksia on traktorin pitkän uran aikana vaihdettu tarkoituksenmukaisempiin. Kaikenlaista puutavaraa siirtyy vieläkin metsästä pinoon runsaita määriä. Ergonomia on pari pykälää nykytraktoreita karumpaa, mutta työtehoon sillä ei ole ollut vaikutusta.

Vinnikan tilalla Luumäellä tehtiin vuonna 1968 onnistuneita traktorikauppoja. Harmaa Ferguson ja sen jälkeen hankittu Porsche Standard olivat palvelleet hyvin, mutta tuolloin ostettu vuosimallin 1962 Fordson Super Major oli traktorina toista luokkaa. Tavanomaisten viljelytoimien lisäksi sillä tehtiin lumitöitä ja ajettiin puita, jotka saatiin rekeen kuormauspuomilla varustetulla Hakki-vinssillä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää