Koneklassikot

Ensio Heikkisen metsämuistoja: Puuta maailmalle

Metsäkuljetukset alkoivat 1950-luvun lopulla vaihtua verkkaiseen tahtiin hevosista konevoimaan. Ensio Heikkinen Mäntsälästä kuuluu alan pioneereihin. Harmaalla Fergusonilla ja myöhemmin järeämmällä kalustolla liikuteltiin suuria puumääriä.
Kimmo Kotta
Ensio Heikkinen sai verrattomat alkuopit traktoritöihin ollessaan harjoittelemassa Keskivarin tilalla Janakkalassa v.1954. Oliverin ominaisuudet eivät riittäneet metsäajoon, mutta halkokuormat liikkuivat tietä myöten reipasta vauhtia. Harjoittelijoita nähtiin tuohon aikaan harvemmin traktorin ohjaimissa, mutta Keskivarin isäntä uskoi kaikki traktorityöt harjoittelijoiden käsiin.

Ensio Heikkinen onnistui aikanaan pääsemään todella hyvään harjoittelupaikkaan Janakkalan Keskivarin taloon. Traktoreita oli 1950-luvun alkupuolella vain suurimmissa taloissa, ja monet isännät varjelivat niitä kuin silmäteräänsä. Muutamat tuohon aikaan maatalous- tai puutarhaharjoittelua suorittaneet ovat muistelleet, kuinka sormet olivat unessakin koukistuneet pitelemään lapiota, talikkoa tai hankoa – sen teknisempiä laitteita ei välttämättä päässyt käsittelemään koko harjoitteluaikana. Keskivarin isäntä oli toista maata: Ensio Heikkinen sai harjoittelukaverinsa kanssa tehdä talon Oliverilla kaikkea mahdollista peltotöistä halonajoon.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää