Koneklassikot

Nimiä merkkien takana: Jerome Increase Case

Nuoren maalaispojan velaksi ostamat puimakoneet olivat alkuna jättikonsernille, joka oli 1800-luvun lopun USA:ssa alansa markkinajohtaja. J.I.Casen kaksi erillistä tehdasta olivat aikanaan traktoriteollisuuden pioneereja, mutta yhtymän perustaja ei ennättänyt nähdä traktorituotannon aloittamista.
Kimmo Kotta
J. I.Case aloitti uransa myymällä Ground Hog (murmeli) -puimakoneita. Niissä oli pelkkä kela, joka saatiin vauhtiin moninkertaisella hammaspyörävälityksellä. Esikuvana oli skottilaisen Andrew Meiklen v.1786 kehittämä kone.

New Yorkin Williamstownissa asuneen farmari Caleb Casen 16-vuotias kuopus Jerome Increase vaati 1830-luvun puolivälissä isäänsä ostamaan puimakoneen. Nämä Groundhog (murmeli) -koneet koostuivat kelasta ja hammaspyörävälityksestä, jolla siihen saatiin riittävät kierrokset.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää