Koneklassikot

Koneviestin arkistosta: Dieselmoottorin DPA-jakajapumppu

Jakajapumput alkoivat yleistyä dieselmoottoreissa, koska autojen dieselmoottoreilta vaadittiin yhä korkeampia kierroslukuja. Rivipumppujen kyky selviytyä moottorin suurilla kierrosluvuilla oli riittämätön. Jakajatyyppinen ruiskutuspumppu ratkaisi tämän ongelman. Jakajapumppu on rivipumppua kevyempi ja täysin huoltovapaa, sillä sen kaikki osat saavat kaasuöljyvoitelun. Sen lisäksi pumppu on valmistuskustannuksiltaan järkevä.
Valmistaja
Mekaanisella säätimellä varustetun CAV Ltd:n DPA-jakajapumpun halkileikkaus. Hydraulisella säätimellä varustettu jakajapumppu on ruiskutus- ja jakolaitteiden osalta vastaavanlainen, mutta muulta rakenteeltaan yksinkertaisempi.A) Pumpun kotelo B) Polttonesteen jakopää C) Jakopään holkki D) Roottori E) Päätylevy, jossa tuloputken yhteydessä on säätöventtiili F) Ristikkäissiipinen välipainepumppu G) Siirtopumpun ulkokehä H) Polttonesteen annosteluventtiili, joka pyörii tässä mallissa, mutta liikkuu aksiaalisesti hydraulisella säätimellä varustetussa muunnoksessa J) Nokkarengas K) Nokkien yli kulkeva rulla L) Rullan tukikenkä M) Asetuslevy N) Mäntä, joita on kaksi samassa sylinterissä ja ne liikkuvat toisiaan vastaan ruiskutusiskun aikana P) Käyttölevy Q) Käyttöakseli R) Keskipakosäätimen painot S) Keskipakosäätimen holkki T) Käyttönapa U) Automaattinen ruiskutusennakon säätölaite V) Urapääakseli W) Ylivuotoventtiili X) Keskipakosäätimen vivusto Y) Ajoitusrengas

Viime vuosien ajoneuvodieselien kehitys on suuntautunut yhä korkeampikierroksisiin moottoreihin. Tällöin on tultu kierroslukualueille, joita ei enää pystytä hallitsemaan normaaleilla, n.s. rivipumpuilla, joiden käyttökierrosluvun yläraja nelitahtimoottoreissa on noin 4000 r/min, joka vastaa 2000 r/min pumpun akselilla.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää