Koneklassikot
Fordson

Koneellistuminen alkoi Fordsonista – 100 vuotta tehokasta traktoriaikaa

Kesäkuussa 1920 saatiin Suomeen ensimmäinen Fordson-erä. Traktoreita oli nähty ennenkin, niitä jopa tehtiin täällä, mutta Fordson oli ensimmäinen kohtuuhintainen ja ennen kaikkea kunnollinen moottorivetäjä. Viranomaiset ja etenkin kilpailijat yrittivät parhaansa mukaan panna kapuloita Fordsonin rattaisiin, mutta se ei estänyt sitä nousemasta markkinajohtajaksi vuosikymmenien ajaksi.
Valmistaja
Fordin ensimmäinen traktori Fordson F oli pitkään maailman eniten valmistettu traktorimalli. Vuosina 1917–28 sitä tehtiin Detroitissa 747 681 kpl, Irlannin Corkissa 7 597 kpl (1919–22) ja lisenssillä Leningradissa merkillä Fordzon-Putilovets 49 568 kpl (1924–32). Näiden lisäksi sitä koottiin 1920-luvulla pieniä määriä Italian Bolognassa ja Saksassa Wilhelmina-merkkisenä.

Suurtilojen peltotyöt olivat ennen kansalaissotaa pitkälti torppareiden ja mäkitupalaisten tekemien taksvärkkien varassa. Jonkun 10 peltohehtaarin torpan viikkotaksvärkkiin saattoi kesäaikaan sisältyä 4 päivää hevosen kanssa ja 1 jalkamiehenä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää