Koneklassikot

Komatsun maahantuonnin alkuvaiheet – ensimmäinen japanilainen

Japanissa valmistettujen maansiirtokoneiden tulo Suomeen alkoi huomattavasti aikaisemmin kuin nykyisin oletetaan, sillä maahantuonnin ensiaskeleet otettiin jo 1960-luvulla. Pioneerina oli Komatsu, ja maahantuonnin käynnisti silloin monessa liiketoiminnassa mukana ollut Fiskars.
Valmistaja
Vuonna 1970 julkaistussa mainoskuvassa on helsinkiläisen maanrakennusyrittäjän Veikko Strömin Komatsu D85A. Kone on kuvattu Helsinki–Porvoo-moottoritien työmaalla. Ström oli ostanut tämän puskukoneen edellisenä vuotena.

Hannoferin konemessut olivat juuri päättyneet vuonna 1965 ja Suomesta mukana olleet vieraat olivat palanneet kotimaahansa. Viikonlopun jälkeisenä maanantaina Oy Fiskars Ab:n pääkonttorin käytävällä kuului yllättävä kysymys: "Osaako herra Klinge puhua japania?"

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää