Koneklassikot

Lataako akku? – Laturin toiminnan tarkastaminen

Yllättäen tyhjentynyt akku, kojetaulussa palava akun kuvalla varustettu merkkivalo tai rahiseva ääni moottorin pyöriessä ovat tavallisesti merkkinä siitä, että autoa tai konetta vaivaa laturiongelma. Muutamalla yksinkertaisella kokeella voi tarkentaa vikapaikkaa.
Valmistaja
Bosch-vaihtovirtalaturin rakenne pysyi lähes muuttumattomana vuosikymmenten ajan. Varhaisimmissa versioissa jännitteensäätäjä oli sijoitettu erilleen laturista, myöhemmin se liitettiin hiilenpitimen yhteyteen. Kuva valmistajan esitteestä vuodelta 1971.

Latausvian ei tarvitse aina johtua itse laturista. Siksi parin asian kokeileminen on tarpeen. Onneksi ennen väylätekniikan aikakautta valmistettujen koneiden ja autojen latausjärjestelmät ovat yksinkertaisia ja helppoja. Sama koskee pitkälti myös vianhakua.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää