Koneklassikot
Vammas RG 6V

Lähes 40-vuotias traktoripohjainen Vammas RG 6V -tiehöylä asfaltoinnin pohjatöissä - "Aina on pohjat kelvanneet, kun on tasaista pintaa tehty"

Kuumana kesäkuun päivänä näkyi olevan traktoripohjainen Vammas RG 6V -tiehöylä ihan tositoimissa Seinäjoella. Asiastahan piti ottaa tarkemmin selvää.
Heikki Haapakoski
Vammas RG-6V -tiehöylä on ehtinyt lähelle neljänkymmenen vuoden ikää, mutta oli yhä viime kesänä tietyömaalla Seinäjoella. Tämän RG-6V:n peruskoneena on Valmet 502 (512) -traktori.

Työmaalla olivat kovan luokan ammattilaiset tekemässä asfaltoinnin pohjatöitä Vammas RG-6V -tiehöylällä. Traktoripohjainen kone liikkui tasaisesti ja sileää pintaa syntyi. Koneen ohjaamossa Jukka Siili ohjasi konetta kokenein ottein. "Olin 45 vuotta asfalttihommissa ja siitä ajasta ajoin 20 vuotta tiehöylää", Jukka kertoo. Noista hommista Jukka on ollut jo kolme vuotta eläkkeellä. Eläkkeelle jäätyään Jukka kysyi töitä Asfalttikalliolta ja sai heti paikan – taitavia höyläkuskeja on harvassa.

Mies kertoo tehneensä lukuisia pihoja tiehöylän puikoissa. "Koskaan ei ole ollut käytössä mitään apuvälineitä, vaan tuntumalla ja silmällä on aina tehty. Aina on kaikki pohjat kelvanneet, kun on tasaista pintaa tehty", Jukka kertoo. Jukka ajaa talvisin isoa höylää ja tekee sillä talvikunnossapitotöitä. "Työ on mielekästä ja sitä on mukava tehdä hyvässä porukassa", Jukka toteaa.

Kaverina työmaalla oli myös Ossi Vainiola. Ossi on ollut kaksi vuotta eläkkeellä, mutta tuli eläkkeelle jäätyään myös takaisin töihin. Ossi toteaakin, että tämä on sellainen eläkeläismiesten harrastus.

Vammaksen tiehöylä-liiketoiminta myytiin Veekmas Oy:lle vuonna 2007.

Sinua saataa kiinnostaa myös juttu Veekmasin tiehöylistä:

Veekmas valmistaa tiehöyliä ainoana Suomessa – tienhoidon kuninkaista on tullut harvinainen näky

Lue lisää