Koneklassikot

Lisää Masinistikesää 2021 ja kuvia veteraanikoneista

Hyvä veteraanikonetapahtuma ei koostu pelkästään näyttävistä museotraktoririvistöistä. Moni aikanaan tuiki tavallinen työväline saattaa kaikessa yksinkertaisuudessaan olla hyvinkin kiinnostava.
Kimmo Kotta
Deutz D15:n kaltaisille, tonnin painoisille pikkutraktoreille ei ollut Suomessa enää 60-luvulla menekkiä, mutta Saksassa nämä 15-hevosvoimaiset 1-sylinteriset koneet möivät vielä hyvin. Keskiniittokone oli lähes vakiovaruste, keskivoimanoton ansiosta traktorin takaosa jäi vapaaksi, joten se sai olla kupeessa jatkuvasti. Leikkuukorkeuden säätökin hoitui näpsästi hydrauliikalla. Oulainen

Vanhat traktorit herättävät monenlaisia muistoja. Paljasjalkaisilla kaupunkilaisillakin on useassa tapauksessa ollut tiiviitä maaseutuyhteyksiä. Lapsena on ehkä vietetty kokonaisia kesiä mummolassa tai muussa sukulaispaikassa, jossa on saatu ajaa Fergusonia, Taavettia, Majuria, Nuhvia tai muuta entisajan traktoria. Se ensimmäinen ajokki on jäänyt mieleen, tapahtumissa ja museoissa saa usein seurata iloisia jälleennäkemisiä, joissa kerrataan hyvinkin tarkkaan vuosikymmenien takaisia ajotuntemuksia.

Monen nuoremmankin ensimmäinen traktoriajelu on tehty jollakin pienemmällä 50- tai 60-luvun koneella, harvemmin millään sähköisellä nykyjättiläisellä. Niinpä nuo mainitun ikäluokan traktorit näyttävät olevan tapahtumien kestosuosikkeja, mutta toki sekaan mahtuu huomattavasti vanhempia ja uudempiakin, jokaiselle jotakin.

Työkoneissa riittää pelastettavaa

Työvälineetkin ovat useasti muistelujen aiheena. ”Tuollaista silppukonetta käytiin polkemassa navetan vintillä, ja oli se ihme, ettei sen kanssa tapahtunut mitään vakavaa. Tämmöisellä vekottimella tehtiin ladon kattoon uusia päreitä, mutta me ei saatu mennä sen lähelle. Tämä on separaattori, mummolla oli Milka-merkkinen, tää on näköjään Lacta". Koneen ei tarvitse välttämättä liikkua, eikä edes pöristä, hyvinkin vähäpätöinen laite saattaa herättää nostalgisia tuntemuksia, joita erilaisilla masinistitapahtumilla on tarkoitus mieliin palauttaa.

Museokoneharrastuksessa on keskitytty lähinnä traktoreihin, vähemmän niiden työkoneisiin. Pajukossa tai ladon takana vuosia maannut niittokone, aura, äes tai muu pieneksi käynyt tai muodista mennyt laite päätyy herkästi romukeräykseen maisemia rumentamasta. Seuraavassa siivousoperaatiossa niitä kannattaa tarjota jollekin harrastajalle samalla kilohinnalla. Jatkossa ne voivat olla värittämässä jotain tapahtumaa ja vahvistamassa edellä kuvatun kaltaisia muistoja. Tässä vielä joitakin lisäkuvia Oulaisten Weteraanikonepäiviltä, Parkanon Vahojärveltä, Alavudelta Katteluksen Perinnepäiviltä, Vuolijoen Riihipihan Kesäpäiviltä, Maalahden ja Orimattilan Heinämaan kyntöpäiviltä, sekä Elävä Maaseutu-messuilta Joroisista.

Lue myös alkuperäinen artikkeli kesän 2021 masinistitapahtumista:

Masinistikesä 2021 tarjosi vähän veteraanikonetapahtumia, mutta konetarjonta tapahtumissa oli hyvää – pitkän tauon jälkeen monen tapahtuman tulevaisuus on epävarma

Lue lisää