Koneklassikot

Koneviesti kävi tutustumassa Mobilian Koneita ja ihmisiä -näyttelyyn – näyttely esittelee teiden ja kanavien rakentamista

Mobilian vuoden 2021 näyttely on nimeltään Koneita ja ihmisiä. Näyttely käsittelee teiden ja kanavien rakentamista, ylläpitoa, käyttöä ja käyttäjiä. Tässä pari poimintaa näyttelyssä esillä olevista koneista.
Mobilia
Näyttelyä alettiin rakentamaan kevättalvella, joten koneita varastohallilta näyttelyyn siirrettäessä oli kuljettava lumista ja jäistä tietä pitkin. Ari Virtasen maanrakennusliikkeen Lokomo 325 B -kaivinkone siirrettiin näyttelyhalliin ajamalla. Kone on vuodelta 1973.

Koneita ja ihmisiä -näyttelyssä on esillä eri vuosikymmenien tiekoneita. Tiehöylistä vanhin on hevosvetoinen malli ja sen lisäksi näyttelyssä on kolme moottorikäyttöistä tiekarhua. Näyttelyn vanhimpiin koneisiin kuuluu vuonna 1926 Englannissa valmistettu höyryjyrä.

Näyttelyn kaivinkoneista vanhin on Porvoossa valmistettu Pikku-Jussi. Suurin kone on puolestaan autoalustainen Gradall GR 600 -luiskakone. Koneiden ohessa esitellään myös työmaihin muuhun arkeen liittyviä asioita kuten siirtotyömaa-aikojen työmiesten ja ruokalan emännän asuntoparakit.

Näyttely avoinna

Koneita ja ihmisiä -näyttely on Mobiliassa avoinna 19.12.2021 saakka. Museo on auki 1.6.–30.8. joka päivä klo 10–18 ja 31.8.–19.12. joka päivä klo 10–16. Aukioloajoissa saattaa olla tänä vuonna poikkeuksia, joten asia kannattaa tarkastaa etukäteen Mobilian nettisivuilta.

Kuvat: Martti Piltz, Mediakettu ja Mobilia

Mobilia
Lue lisää