Koneklassikot

Finna-palvelusta löytyy Museoviraston maatalouteen liittyvä kuvakokoelma – mukana Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana toimineen Erkki Voutilaisen yli 2 300 valokuvaa

Museovirasto on avannut Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi. Mukana on myös Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana toimineen Erkki Voutilaisen yli 2 300 valokuvaa.
Volker von Bonin
Museoviraston kuvakokoelmasta löytyy maatalouteen liittyviä kuvia useilta tunnetuilta valokuvaajilta ja kokoelmaan kannatta siksi tutustua monilla eri hakusanoilla. Syyskyntöä Ford-traktorilla Volker von Boninin kuvaamana noin 1974.

Nyt esille tulleiden, Museoviraston ylläpitämään kansalliseen kuvakokoelmaan kuuluvien, kuvien joukossa on noin 2 300 Erkki Voutilaisen kuvaa 1950- ja 1960-luvuilta. Voutilainen työskenteli 25 vuotta Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana ja kuvat ovat syntyneet lehden tarpeisiin, mikä on selitys hänen ottamiensa kuvien suureen määrään.

Vanhimmat Voutilaisen ottamat kuvat ovat vuodelta 1956, jolloin hän aloitti Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana. Hän oli tuolloin ensimmäinen lehden toimitukselliseen henkilökuntaan kuulunut valokuvaaja.

Voutilainen tunnettiin lehdessä lempinimellä ”Vouti”. Hänellä oli vahva näkemys valokuvaamisesta ja siitä, millaisia kuvia lehti tarvitsee. Voutilaisen osaaminen kuvaajana on kiistattomasti nähtävissä hänen töistään, toisaalta miehen oma-aloitteisuus aiheutti lehden uutispäälliköille joskus hieman ylimääräistä päänvaivaa.

Voutilaisella oli tapana hypätä kukonlaulun aikaan Saabiinsa ja lähteä ajamaan jonnekin, mistä lehden päälliköillä ei ollut aavistustakaan. Voutilainen ilmestyi sitten aamupalaveriin valmiiden kuvien kanssa, jotka luovutti saatesanoilla ”tehkää juttu tästä”.

Voutilainen teki pitkän työuransa Maaseudun Tulevaisuudessa ja jäi sieltä eläkkeelle 1981. Erkki Voutilainen oli syntynyt 1914.

Erkki Voutilaisen valokuvat eivät ole suinkaan ainoita Museoviraston kokoelmasta löytyviä katsomisen arvoisia valokuvia, jotka kertovat menneiden vuosien Suomesta ja vanhasta maaseudusta.

Finna-palveluun on avautunut Museoviraston kuvakokoelmien lisäksi myös laaja otos Suomen kansallismuseon kokoelmista. Museoviraston kokoelmia on kartutettu 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Yli 18 miljoonan kuvan ja miljoonien esineiden kokoelmasta on julkaistu Finnassa 300 000 objektin tiedot, ja näistä 250 000:sta on nyt tarjolla korkearesoluutioinen kuva. Kokoelmista on siis digitoitu ja avattu verkkoon toistaiseksi suhteellisen pieni otos.

Museovirasto avaa kokoelmien kuvat korkearesoluutioisina eli painolaatuisina versioina pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä. Pienessä osassa kuvia on rajoitetummat käyttöoikeudet. CC BY -lisenssillä merkittyjä kuvia voi ladata ja käyttää vapaasti ja maksutta esimerkiksi verkkosivuilla, sovelluksissa, kirjoissa, oppimateriaaleissa ja sisustustuotteissa.

Museoviraston kokoelmien aineistoja voi hakea ja selata uudessa museovirasto.finna.fi-verkkopalvelussa. Palvelussa on kuva-aineistojen lisäksi mittavat määrät kuvia Museoviraston kokoelmaesineistä. Painolaatuisten kuvatiedostojen lataaminen on helppoa. Mahdolliset käytön rajoitukset on mainittu kuvien yhteydessä.

Lue lisää