Huolto ja Työkalut

Metsäkoneiden NAF-teleihin kehitetty JK-Pohjapanssari lisää telin käyttöikää

Metsäkoneiden tehokkuutta on parannettu ajonopeuksien nostolla ja kuormatilojen suurentamisella, kantavuutta taasen leveillä teloilla. Nämä asiat rasittavat kuormatraktoreiden telirakenteita ja rikkoutumiset ovat yleisiä. Nyt on kehitetty teliä tukeva JK-Pohjapanssari, joka sopii yleisimpään NAF-telistöön.
Jaakko Lintukangas
JK-Pohjapanssari on metsäkoneyrittäjä Jani Karvasen kehittämä tukirakenne metsäkoneissa yleisimpään NAF-teliin. Panssarin avulla saadaan teliin myös lisää rakenteellista kestävyyttä.

Kuormatraktoreiden telit ovat kovilla etenkin suomalaisissa olosuhteissa. Kivikkoiset ja korkeakantoiset maastot aiheuttavat käännöksissä teleihin rajua vääntörasitusta. Myös yleistyneet erikoisleveät telat lisäävät telien kiinnityspisteiden rasitusta, aivan kuten levikepyörät maataloustraktoreissa lisäävät akseleiden rasitusta. Ja mitä vähälumisempia talvet ovat, sitä vähäisempää on myös lumen tasoittava vaikutus. Kaikkia käytössä syntyviä rasituksia ei myöskään voi rakenteiden suunnittelun aikana tietää, kun koneiden varustus ja käyttötapa muuttuu. Eikä telistöjen reilu ylimitoituskaan ole käyttökelpoinen vaihtoehto – pelkästään jo painon lisääntymisen vuoksi.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää