Huolto ja Työkalut

Takeltelevan virtalukon korjaus - Lukko – lepo!

Virtalukkoa käytetään pahimmillaan kymmeniä kertoja päivässä. Siksi ei ole syytä aikailla, kun lukko alkaa reistailla, vaan ongelman kimppuun on käytävä pikaisesti. Purkaminen, puhdistus ja voitelu ovat yleensä riittäviä toimia lukon elvyttämiseksi.
Virtalukon korjaamisessa on ehdottoman tärkeätä pitää osat oikeassa järjestyksessä. Lukko on kuvassa purettu osiin pahvilevylle, johon on muistin virkistykseksi merkitty myös sylinterin oikea asento. Osat voi nyt käsitellä yksi kerrallaan ja palauttaa takaisin omalle paikailleen. Jo osien ulkonäkö paljastaa lukon toimimattomuuden syyn: lika ja hapettuminen on jumiuttanut haittalevyjen liikettä. Haittojen pinnalla näkyvä kerros saatiin pois puhdistusaineella ja hiekkapaperilla kevyesti hiomalla. Myös alumiininen sylinteri on kärsinyt jonkin verran hapettumisesta, mutta lukon toiminnan kannalta sillä ei ole ollut kovin suurta merkitystä.Tähän kuntoon päässeen lukkosylinterin toiminta ei enää palaudu pelkästään öjyn avulla, vaan mekaanista puhdistusta tarvitaan.

Huolimatta sähköisten ja koodilla avattavien lukkojen yleistymisestä, on lukkopesään, pyörivään lukkosylinteriin ja haittalevyihin perustuva virtalukko (tai esim. oven lukko) yhä yleisesti käytössä olevaa tekniikkaa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää