Huolto ja Työkalut

Koneen sähköjärjestelmä, osa 3: Virtapiirin perusosat – yksinkertaisenkin moottorityökoneen sähköjärjestelmä muodostuu yli kymmenestä eri virtapiiristä

Edellisessä osassa oli aiheena virtapiiri, mikä tarkoittaa sähkön kiertoa virtalähteeltä toimilaitteelle ja sieltä takaisin virtalähteelle. Liikkuvissa laitteissa virtalähde voi olla akku – tai mikäli koneen tai auton moottori on käynnissä – todellisena virtalähteenä on silloin yleensä laturiksi kutsuttu generaattori.
Jussi Laukkanen
Sähkötekniikan osuus lähes kaikissa koneissa on kasvanut, koska useita moottorin ja hydrauliikan toimintoja ohjataan sähkötoimintojen avulla. Koneiden korjaajien kannalta sähkötyöt ovat samalla muuttuneet vaativimmiksi.

Oli virran alkupiste kumpi tahansa, aina tarvitaan virtapiirin muodostama lenkki, jossa elektronit pääsevät palaamaan takaisin lähtöpaikkaansa. Virtapiiri tarvitsee toimiakseen vähintään virtalähteen sekä laitteen, joka toimii sähkövirralla. Virtalähteen ja virankuluttajan väliin tarvitaan johtimet kuljettamaan virtaa. Lisäksi virtapiirissä on aina myös jonkinlainen katkaisija ja sulake.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää