Huolto ja Työkalut

Veteraanitraktorin paloturvallisuus - Vanhaakin voi parannella

Suomessa on paljon vanhoja koneita omistavia harrastajia. Usein esimerkiksi veteraanitraktori hankitaan lähipiiriä kauempaa eikä monia historiatietoja voi kyselemällä tarkistaa. Tyypillistä on, että sähköjohdotus on heikossa kunnossa.
Uudet ja vanhat hehkutulpat vahdinvaihdossa traktorin astinlaudalla.

Vielä 1960-luvulla valmistettiin traktoreita, joiden sähköjärjestelmässä ei ollut ainoatakaan sulaketta. Yksi esimerkki näistä on vaikkapa Fordson Dexta. Paljon myöhemminkään asiat eivät olleet täysin kunnossa. Vuosittain sattui ja edelleen sattuu kymmeniä tulipaloja, jotka ovat aiheutuneet sähköjohtojen oikosuluista. Siinä suhteessa kyseenalaista mainetta saivat Fordin ”tonni”- ja ”sata”-sarjat. Niissä tankin alle sijoitettu PVC-eristetty johdinnippu oli useasti esimerkiksi ylitankkausten tuloksena saaduissa polttoainekylvyissä kovettunut liki lasikovaksi. Jos jonkin remontin yhteydessä tuota ”pakettia” joutui taivuttelemaan, kovaksi muuttuneet eristeet halkeilivat niin, että johtimien paljas kupari tuli esiin. Pahin seuraus oli tulipalo joka syttyi silloin, kun kuskia tai muita sammuttajia ei ollut mailla eikä halmeilla.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää