Huolto ja Työkalut
Hydrauliikka

Hydrauliikkasarja, osa 30: Hydrauliikassa prioriteettiventtiili antaa etuoikeuden

Ohjaus ja jarrut ovat ajettavan koneen turvallisuuden kannalta tärkeimmät toiminnot. Jos orbitrol-ohjaus ja työhydrauliikka saa virtauksen yhteiseltä pumpulta, täytyy ohjaus priorisoida ennen työhydrauliikkaa.
Jussi Laukkanen
Kolmitievirransäätöventtiili päästää virtauksen ensisijaisesti kanavaan CF (nuolen osoittama reitti). Näin tapahtuu siksi, että karaa vasemmalle painava jousi pyrkii pitämään kanavan avoinna tähän suuntaan. Pumpulta kohti CF-kanavaa menevää virtausta rajoitetaan kuristimella. (Joka tässä tapauksessa on säädettävä.) Pumpun tuotto on lähtökohtaisesti niin suuri, että kuristus nostaa pumpulta tulevassa kanavassa P painetta niin paljon, että sen työntövoima karassa jousen vastakkaisella puolella saa karan siirtymään oikealle, mikä avaa ylijäävälle öljylle pääsyn kanavaan EF. Kara puolestaan alkaa kuristaa CF-kanavaan menevää virtausta, jos CF-kanavassa vallitseva paine laskee esimerkiksi kanavaan kytketyn sylinterin työn keventyessä. Venttiilin P-kanavassa oleva (säädettävä) kuristin aiheuttaa myös paine-eron kuristuskohdan yli eli paine on alhaisempi kuristimen jälkeen. Paine-ero ja karaa työntävän jousen voima pyrkivät koko ajan asettumaan tasapainoon ja näin ne pitävät virtauksen tasaisena ja CF-kanavaan liitetty sylinteri liikkuu tasaisella nopeudella kuormasta riippumatta.

Nykyään on tavallista, että pyörillä kulkevan koneen ohjaus sekä sen muut hydrauliikan avulla hoidettavat toiminnot ruokitaan yhdestä yhteisestä pumpusta. Näin on asianlaita monissa kurottajissa, traktoreissa ja esimerkiksi leikkuupuimureissa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää