Huolto ja Työkalut
Kokeilu Otsavalaisin

Ammattitason otsavalaisimet – teho yllätti otsalamppujen testaajat

Otsavalaisimet ovat pimeään vuodenaikaan touhuaville lähes välttämättömiä työkaluja. Metsässä liikkuminen tai koneen remontointi on sähkölamppu kädessä hankalaa. Koneviesti kokeili ammattitason otsalamppuja käytännön olosuhteissa. Testissä olivat mukana: Led Lenser H14R.2, Lumonite Compass 1000, Lumonite Navigator 2500, NLT Rebel, Petzl Nao 2, Petzl Pixa 3R Atex ja Petzl Ultra Vario.
Jarkko Sirkiä

Otsalamppujen valmistajia ja merkkejä löytyy marketeista kymmeniä ja hintahaitari on laaja. Halvimmatkin versiot tuovat valon pimeyteen, mutta laadukkaammat valaisimet ovat selvästi monikäyttöisempiä ja todella paljon tehokkaampia.

Testikutsussa pyysimme mukaan 200–250 euron hintaisia valaisimia, mutta lopullisessa kokeilujoukossa hintahaarukaksi muodostui 129–390 euroa. Testin arvokkaimmat lamput ovatkin teholtaan ammattitasoa, edullisempien soveltuessa myös harrastelijakäyttöön yleisvalaisimiksi. Arvioimme valaisimia ja niiden käytettävyyttä ensisijaisesti koneyrittäjän tai -kuljettajan näkökulmasta.

Valintaperusteista

Otsavalaisimien pakkausmerkinnät ovat varsin kirjavia, EU:n alueella ei ole harmonisoitua ENstandardia valaisimien testimenetelmien määrittelemiseen. Ensimmäinen kansainvälinen vertailukelpoista dataa tuottava standardi on nimeltään ANSI/NEMA FL1 (Flashlight Basic Performance Standard), joka perustuu amerikkalaisen National Electrical Manufacturers Associationin (NEMA) suosituksiin. Standardi sisältää tarkat ja vertailukelpoiset määritelmät valaisinten testausmenetelmistä, suorituskyvystä ja pakkausmerkinnöistä.

Voimakkuudet mitattiin

Vertailun valaisimien osalta kaikki valmistajat eivät ilmoita keskenään vertailukelpoisia standardin mukaisia mittaustuloksia. Tästä syystä mittasimme valaisimille valokeilan keskeltä kaksi vertailulukua (pienin/suurin voimakkuus), joiden avulla valaistusvoimakkuutta tuossa pisteessä voi vertailla keskenään.

Vertailuluvut mitattiin kohdistamalla valot neljän metrin päässä olevaan konehallin seinään. Otsavalot asetettiin 1,75 metrin korkeuteen ja valokuvio kohdistettiin seinässä 1,75 metrin korkeudessa olevaan pisteeseen. Mittaus suoritettiin aistinvaraisten havaintojen tueksi. Mittaustulokset ovat vertailukelpoisia keskenään, mutta niitä ei voi verrata esimerkiksi valmistajien ilmoittamiin tuloksiin. Mitattuja vertailulukuja pitää lisäksi tarkastella yhdessä valokuviosta otettujen valokuvien kanssa. Vasta tällöin voi päätellä jotakin valokuvion muodosta ja käyttökelpoisuudesta.

Oleellisia asioita ovat myös valon kantama ja toiminta-aika. Käytännössä on erittäin tärkeää tietää valaisimen käyttäytyminen akun tyhjentyessä. Valoteho saattaa hiipua tasaisesti tai valaisin voi olla vakiovoimakkuusvalaisin, jolloin valon kirkkaus säilyy samana, kunnes akun jännite laskee ja valaisin joko pimenee tai pienentää valotehoa. Vaihtelevissa käyttöoloissa merkittäviä asioita ovat myös iskunkestävyys ja vesitiiviys.

Erityisen tärkeää otsalamppua valittaessa on kuitenkin määrittää omat tarpeensa. Etenkin edullisemman pään valaisimissa valoteho ja keilan muoto ovat selvästi kompromisseja, mutta laadukkaammissa otsalampuissa valokeilan muotoa pystyy säätämään laajasti.

Korjaustöissä erittäin pitkä kantama saattaa olla tarpeeton ominaisuus, josta suurin hyöty saadaan syyspimeässä konetta iltavuorolaisen jäljiltä etsiessä. Asennus- ja korjaustöissä kantamaa enemmän hyötyä on tasaisesta ja riittävän laajasta valokuviosta, joka mahdollistaa työskentelyn päätä turhaan kääntämättä. Ahtaissa tiloissa tai koneen alla ryömiessä otsavalon tulisi olla kevyt ja pienikokoinen, iso akkupaketti pään takana vaikeuttaa pään kääntelyä tiukoissa väleissä.

Laturit ja akkuteho

Testivalaisinten laturit poikkesivat toisistaan varsin paljon. Erityisesti ammattikäyttöön suunnatut Petzl Pixa 3R Atex ja NLT Rebel ladataan omissa telakoissaan, joihin koko lamppu asetetaan. Lumonite Compassin akut ladataan erikseen omassa laturissaan. Led Lenser ladataan micro-USB-liittimen kautta. Petzl Nao 2:sen akussa on USB-liitin, jonka kautta valaisinta voi lataamisen lisäksi myös ohjelmoida.

Testin valoteholtaan järeimmät valot, Lumonite Navigator ja Petzl Ultra Vario, vaativat verkkovirtalaturin. Lumonite Navigatorin lisävarustelistalta löytyy myös muuntaja, jonka avulla valaisinosaa voidaan käyttää suoraan ajoneuvon 12 tai 24 voltin sähköjärjestelmästä.

Akkujen kapasiteetit vaihtelevat valmistajien ilmoituksen mukaan 930 milliampeeritunnista aina 7,8 ampeerituntiin. Vain Petzlin Nao 2:ssa ja Ultra Variossa on akun varausilmaisin, jolla voi halutessaan seurata virran hupenemista ja ennakoida valaisimen pimenemistä.

Kaikkien valaisimien akunkestot todettiin riittäviksi normaalin työpäivän tarpeisiin.

Mitä panostuksella saa?

Testin perusteella tuli selväksi, että laatuun kannattaa panostaa myös otsavalaisimien osalta. Sadalla eurolla saa halpamarkettilamppuihin verrattuna todella paljon enemmän valotehoa ja säädettävyyttä.

Lisäksi arvokkaammat valaisimet ovat selvästi paremmin suojattuja ja kestävämpiä. Esimerkiksi kaikki Petzlin valaisimet ovat EMC-sertifioituja, eli ne eivät aiheuta häiriöitä esimerkiksi radion kuuluvuuteen.

Testin kalleimmat valot soveltuvat myös esim. ammatti- ja pelastushenkilöstön käyttöön. Lisäksi valaisimien takuuajat ovat nykypäivän mittareilla pitkiä, ja laatulamppuihin saa myös varaosia tarvittaessa.

Kaikkein halvimmissa valaisimissa virtalähteenä käytetään tavallisia paristoja, jotka ovat kokemustemme mukaan valitettavan usein tyhjiä, kun valaisutarve yllättää. Vertailun valaisimien ladattavat akut säästävät ennen pitkää myös kustannuksia, sillä esimerkiksi Lumonite Compassissa käytettävän 18650-akun hinnalla saa vain noin 4 kappaletta laadukkaita sormiparistoja.

Testatut lamput olivat sekä hinnaltaan että ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia, joten niitä on erittäin hankalaa asettaa paremmuusjärjestykseen. Edullisemmista valoista Led Lenser sopii mainiosti esim. ulkoilijan tehokkaaksi yleisvalaisemiseksi ja toimii myös korjaustöiden valonlähteenä tasaisen ja miellyttävän valokuvion ansiosta hyvin. Lumonite Compass puolestaan sujahtaa helposti taskuun ja takaisin tilanteen mukaan. Valokuvio on myös laaja ja valoa on tarvittaessa tarjolla ylen määrin lähityöskentelyyn. Petzl Nao 2 soveltuu esimerkiksi suunnistajalle, sillä automaattinen valotehon säätö toimii varsin mukavasti. Selkeästi vaativiin olosuhteisiin sopivat NLT Rebel ja Petzl Pixa 3R Atex häviävät joko valokuviossa tai tehossa, mutta soveltuvat luokitustensa ansiosta myös erikoisolosuhteisiin (esimerkiksi kaivoskäyttöön).

Kokeilun arvokkaimmat valaisimet Lumonite Navigator 2500 ja Petzl Ultra Vario ovat hinnaltaan ja monikäyttöisyydeltään omassa luokassaan. Erityisesti Navigatorin valoteho ja kuvion laajuus on huikea. Navigator soveltuu kuitenkin parhaiten esimerkiksi moottoriurheilijalle tai muulle aktiiviliikkujalle. Myös Ultra Vario tarjoaa yli 200 metrin valokantaman ja leveän lähivalon.

IP-numeroiden merkitys

IP-luokitus (International Protection) kertoo sähkölaitteiden koteloinnin tiiviyden. Ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä, kuten pölyä vastaan ja toinen vedenkeston. Mikäli jompaakumpaa ominaisuutta ei ole testattu, se merkitään kirjaimella X.

Ensimmäinen numero:

0: Suojaamaton

1: Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija yli 50 mm

2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5 mm

3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5 mm

4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1,0 mm

5: Pölysuojattu, paksuja kertymiä ei saa ilmetä

6: Pölytiivis

Toinen numero:

0: Suojaamaton

1: Pystysuoraan tippuvalta vedeltä

2: Tippuvalta vedeltä (+/- 15 astetta)

3: Satavalta vedeltä (+/- 60 astetta)

4: Roiskuvalta vedeltä

5: Vesisuihkulta (joka suunnasta)

6: Voimakkaalta vesisuihkulta

7: Lyhytaikaisesti upotettuna

8: Jatkuvasti upotettuna

9K: Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä

Lue lisää