Huolto ja Työkalut
Einhell AXXIO

Einhell AXXIO: Edullinen ja näppärä akkukulmahiomakone

Tapio Vesterinen

Einhell oli 99 euron runkohinnaltaan vertailun edullisin kulmahiomakone. Ominaisuuksiltaan kone vastasi kuitenkin hiiliharjattomine 18 voltin moottoreineen muita vertailukoneita. Vuoden 2020 loppuun mennessä samalla akulla toimivia laitteita on saatavilla noin 200 kappaletta.

Einhellin runko on kulmahio- makoneiden kapeimpia ja kahvasta saa tukevan otteen. Haittapuolena ohuessa muovisessa ja vaimentamattomassa kahvassa on käsiin välittyvä melko voimakas värinä, minkä johdosta Einhell on parhaimmillaan lyhytkestoisemmissa töissä. Melko ohut ja vaimentamaton muovinen sivukahva voidaan asentaa kulmavaihteen kahdelle puolelle.

Koneen muodostama vääntömomentti pienenee huomattavasti akun varaustason laskiessa. Laikka pyörii, muttei jaksa tuottaa sujuvaan työskentelyyn vaadittavaa vääntöä. Kun akku alkaa olla lopussa, kone ei sammu lopullisesti kytkimen ollessa päällä-asennossa, vaan sammuu ja käynnistyy välittömästi uudestaan kytkimen ollessa pohjassa. Ylikuormitussuoja onkin Ein- hellin ainut suojajärjestelmä.

Virtakatkaisijan käytössä havaittiin, että kone ei käynnistynyt joka kerta, vaan toisinaan katkaisija vaati uuden yrityksen.

Einhell toimii parhaiten katkaisulaikan kanssa, jossa työssä se pärjää korkeammilla kierrosluvuillaan hyvin. Lamellilaikan ja teräsharjan kanssa kone kärsii heikohkosta väännöstä, tosin nämä työtkin sillä onnistuvat, kun laikkaa malttaa olla painattamatta liikaa. Einhellissä ei Ryobin tavoin ole ilmanoton pölysuojia.

Testilaitteen mukana toimitetussa laturissa oli erillisellä painikkeella käynnistettävä pikalataustoiminto, jonka avulla akku latautui tyhjästä täyteen 50 minuutissa, mikä oli testin kolmanneksi nopein aika. Normaaliasetuksilla lataukseen kuluu verkkaiset puolitoista tuntia.

Kahvan sisään pujotettava laikka-avain on Einhellissä loistava keksintö, sillä se on helppo pitää aina koneen mukana. Katkaisutestissä Einhell ylsi jaetulle parhaimmalle sijalle, 12 mm harjateräs saatiin katkaistua yhdellä akullisella peräti 83 kertaa. Testatun paketin verollinen hinta oli 321 euroa.

Einhell AXXIO sai akkukulmahiomakonetestissä 65 pistettä (pisteen hinta 1,5 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Integroitu laikka-avain
  • Akunkesto katkaisussa
  • Saa tukevan otteen
  • Tärinä
  • Ylikuormitussuojan kytkeytyminen kestää pitkään
  • Pölysuojaus

Lue lisää