Huolto ja Työkalut
Ryobi R18AG7

Ryobi R18AG7: Positiivinen yllätys akkukulmahiomakonevertailussa

Tapio Vesterinen

Maahantuoja myy Ryobia erityisesti kuluttajamarkkinoille, mutta otimme laitteen mukaan testiin ilmeisen suurien myyntimäärien ansiosta. Ryobin rungon hinta on 149 euroa, mikä on vain 10 euroa vähemmän kuin saman konsernin ammattikäyttöön suunnatun AEG:n hinta. Milwaukee, Ryobi ja AEG toimivat saman konsernin alla, jonka pysyy havaitsemaan koneissa joistain samankaltaisista osista, kuten laikansuojuksista.

Ryobi on kompaktin kokoinen ja kätevä käsiteltävä. Kahvat sopivat käteen hyvin, tosin akun 90 asteen kulmasta johtuen rungosta pitävän käden rannetta ei saa aina mukavaan asentoon. Sivukahva voidaan asentaa kolmeen asentoon, mikä helpottaa koneen sovittamista omaan käyttöön.

Ryobi yllättää tasaisella pyörimisnopeudellaan. Mittasimme Ryobista testin suurimman vapaakierrosluvun 9 300 k/min. Kone pysäyttää laikan pyörimisen erittäin nopeasti. Ryobi on käytökseltään hieman kuin bensiinimoottori, kierroksilla tehoa on yllättävän hyvin mutta kierrosluvun laskiessa alavääntöä soisi olla enemmänkin.

Ylikuormakytkin pysäyttää laikan pyörimisen melko nopeasti. Toimintaan tottuminen vie aikansa, sillä kone ei tunnu erityisesti kuormittuvan ennen laikan pysähtymistä. Akun varaustilan laskiessa varojärjestelmät pysäyttävät laikkaa tihenevään tahtiin, joten akkua latailee mieluummin tiuhemmin kuin harvemmin.

Keskimutterissa on nouseva kieleke, josta laikan saa kiristettyä paikoilleen. Tämä oli toimiva ratkaisu, eikä laikkamutterin kiinnittämisessä tarvitse lainkaan työkaluja. Milwaukeessa on samanlainen laikkamutteri. Pölysuojauksen puuttuminen voi lyhentää Ryobin käyttöikää, mutta kyseistä konetta ei toisaalta markkinoida ammattikäyttöön.

Ryobin laturi on testin pienikokoisin, koska muuntaja on siirretty virtapistokkeen päähän. Laturi on myös testimme hitain, lataus kesti yli kaksi tuntia. Katkaisutestissä Ryobi ylsi lähes yhtä hyviin suorituksiin kuin testin parhaat koneet. Testatun paketin verollinen hinta rungolle, kahdelle 5,0 Ah akulle ja laturille on 338 euroa. Ryobin One+ -työkalusarjaan kuuluu noin 130 työkalua ja puutarhakonetta.

Ryobi R18AG7 sai akkukulmahiomakonetestissä 75 pistettä (pisteen hinta 2,0 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Laikan lukitus
  • Koko ja paino
  • Kierrosluku
  • Pölynsuojaus
  • Varojärjestelmät jännitteen laskettua
  • Latausaika

Lue lisää