Huolto ja Työkalut
Makita DGA504

Makita DGA504: Hyvä akkukuolmahiomakone käyttää

Tapio Vesterinen

Runkohinnaltaan 189 euron hintainen Makita on miellyttävä ja tasapainoinen käyttää, mutta teholtaan se ei yllä aivan tehokkaimman kolmikon tasolle. Kierrosluku laskee jonkin verran akun varaustilan laskiessa. Turvajärjestelmät on suunniteltu toimiviksi ja työskentely voi jatkua aina akun loppumiseen saakka ilman turhia katkoksia.

Koneen kahvat ovat käteenkäypäiset ja mukavat, eikä niistä välity käyttäjän käsiin tuntuvasti tärinää. Sivukahva voidaan kiristää paikoilleen kiintoavaimella kuten DeWaltissakin. Kone on ulkomitoiltaan suhteellisen kompakti ja painoltaan testin keskiluokkaa. Pölysuojat ovat testin näppärimmät puhdistettavat.

Makitan kierrosluku säätyy automaattisesti kuormituksen mukaan sellaiselle tasolle, että laikka jaksaa pyöriä tasaista nopeutta. Kahvan juuressa oleva ledivalo varoittaa ylikuormituksesta, mutta sijaintinsa vuoksi sen tarkkailu on hankalaa, koska valo jää rungosta kiinni pitävän käden taakse piiloon.

Takapotkutilanteessa ylikuormitussuoja laskee laikan kierroksia nopeasti. Laikka ei pysähdy, mutta hidastuu juuri sen verran, että hallinta koneeseen palautuu ja työ voi jatkua. Laikkaa saa painaa todella kovaa ennen kuin ylikuormitussuoja keskeyttää työt. Kone ei myöskään käynnisty akun vaihdon jälkeen, mikäli virtakytkin on jäänyt päälle. Pehmeän käynnistyksen johdosta kone pysyy hallinnassa myös painavammilla laikoilla.

Akku on varsin sirokokoinen ja sen vaihtaminen onnistuu kätevästi vain yhdellä sormella lukitussalpaa painaen. Akun lisäksi koneen rungossa on toinen akun varaustilan ilmaisin, jolla voidaan tarkastella vanhempien akkujen varaustilaa. Rungossa oleva varaustilan ilmaisin näyttää kuitenkin usein eri varaustasoa kuin akussa oleva ilmaisin. Tyhjä akku latautui täyteen tunnissa ja 20 minuutissa.

Makitan työkalutarjonta on laaja, tällä hetkellä valikoimissa on noin 200 samoilla akuilla toimivaa työkalua. Harkinnan arvoinen vaihtoehto testatulle versiolle on samalla elektroniikalla ja lisäksi laikkajarrulla varustettu, vajaan satasen kalliimpi malli DGA506. Testatun Makitan paketin suositushinta laturilla, rungolla ja kahdella 5,0 Ah akulla on 499 euroa.

Makita DGA504 sai akkukulmahiomakonetestissä 79 pistettä (pisteen hinta 2,5 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Käyttömukavuus
  • Kahvat
  • Laturin käyttö
  • Kierrosluku laskee akun tehon vähetessä
  • Katkaisujen määrä katkaisutestissä

Lue lisää