Huolto ja Työkalut

DeWalt DCG405F: Kevyt ja väkevä akkukulmahiomakone

Tapio Vesterinen

DeWalt edustaa vertailussa kalliimman pään ammattikoneita noin 250 euron runkohinnallaan. Saimme testiin matalalla kulmavaihteella olevan koneen, jolla onkin hyvä ulottuvuus ahtaimpiin rakoihin.

Dewaltissa on hiljainen, sekä hyvin tasainen laikan pyörintä. Koska kulmavaihde on ulottuvampi ja laikka pyörii kauempana kahvoista saa laitetta pidellä hieman kovempaa kiinni. Se onkin tarpeellista, sillä DeWalt on ryhmän vääntävimpiä koneita. Kulmavaihteen karan ja sivukahvan muita koneita pidemmän etäisyyden huomaa käytössä selvästi. Akun puoleisen rungon pään liikuttaminen vaikuttaa laikan liikkeeseen selvästi enemmän kuin muissa vertailun laitteissa.

DeWalt on melko pitkärunkoinen mutta siitä huolimatta kevyt. Punnitusten mukaan se oli 2,5 kilon painolla testin toisiksi kevyin laite.

Laikkaa saa painattaa hionta- töissä tuntuvasti ennen kierros- luvun laskua. Teräsharjalla ei pyö- rimistä saanut pysäytettyä lainkaan. Teknisissä tiedoissa laitteen tehoksi ilmoitetaan 800 wat- tia. Tärinä on hallittua vaimennettujen kahvojen ansiosta, eikä se välity häiritsevästi käyttäjään.

Takapotkusuojaa ei ole tai ainakaan sen päälle kytkeytymistä ei testatessa havaittu. Käytön vaikutelma on hyvin lähellä tehokkaampaa johdollista kulmahiomakonetta. Tekniikkapisteissä DeWalt ylsi jaetulle hopeamitalille ja käyttäjäpisteissäkin jaetulle kolmannelle sijalle.

Koneen mukana toimitetaan pitkävartinen kuusiokoloavain, joka toimittaa laikka-avaimen virkaa. Pölysuojaus on hyvä, mutta suojaverkkojen irrottamiseksi puhdistusta varten tarvitaan ruuvimeisseliä.

Akun irrottaminen ja kiinnittäminen on helppoa ja laadukkaana yksityiskohtana koneen rungossa on metallinen vahvike kohdassa, jossa akun lukituskynsi kohtaa muutoin muovisen rungon. Laikan suojuksen asentolukituksen käyttö on kätevää tukevan pikalukon ansiosta.

DeWaltin akut ovat ulkoisesti pienikokoisimmat, suunnilleen samaa kokoa Makitan kanssa. Laturi saisi olla teholtaan hieman suurempi, sillä latausaika oli 85 minuuttia. DeWaltin verollinen pakettihinta kahdella akulla ja laturilla varustettuna on 438 euroa.

DeWalt DCG405F sai akkukulmahiomakonevertailussa 78 pistettä (pisteen hinta 3,2 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Tehokas
  • Kevyt
  • Kätevä ahtaissa paikoissa
  • Käyttö yhdellä kädellä
  • Takapotkusuojan puute

Lue lisää