Huolto ja Työkalut
Milwaukee M18 FHSAG125XB

Milwaukee M18 FHSAG125XB: Kookas ja tehokas akkukulmahiomakone

Tapio Vesterinen

Milwaukeen uusin kulmahiomakone tuli Suomen markkinoille vasta 2019 syksyn aikana, joten saimme koneen melko tuoreeltaan käyttöömme. Rungon 429 euron verollinen hinta on selkeästi testin kallein.

Milwaukee on testimme suurikokoisin ja painavin kone. Koneen paino ja koko tuo vakautta työskentelyyn, eikä käyttäjään välity häiritsevästi tärinää.

Koneen käyttäminen on 3,5 kg painon vuoksi muita raskaampaa, eikä se ole kovinkaan kätevä käyttää ahtaammissa paikoissa.

Milwaukee ei sovellu käytettäväksi yhdellä kädellä ja käyttötuntuma on testiryhmästä eniten lähempänä suurta 230 mm rälläkkää, kuin pienempää 125 mm kulmahiomakonetta. Milwaukee pysäyttää laikkajarrun ansiosta laikan pyörimisen hyvin nopeasti, mutta takapotkusuojaa koneessa ei ole. Rungon pölysuoja on yhtenäinen molemmilla puolilla, joten molempien puolien suojat puhdistuvat kertapuhalluksella.

Voimaa on tarjolla runsaasti jokaiseen työvaiheeseen, eikä käytettävyys eroa paremmasta johtokoneesta. Valmistaja kuvailee koneen tehon vastaavan 1 400 W johtokonetta, minkä uskaltaa sanoa olevan lähellä totuutta. Milwaukee kestää painattaa hurjalla voimalla, eikä työskentelyä hidasta ainakaan voiman puute. Milwaukee arvioitiin testin vääntävimmäksi koneeksi ja se keräsikin hyvän suorituskykynsä ansiosta testin parhaat tekniikkapisteet.

Virtakytkin on varsin jäykkä ja kytkimellä on taipumus karata pois lukituksesta kesken työskentelyn sammuttaen koneen. Suurempaa hämminkiä ensimmäisillä käyttökerroilla aiheutti se, että myös virran katkaiseminen vaatii melko paljon voimaa.

Laitteessa on akun ylikuormitussuojaus, joka pysäyttää laikan akun ylikuumentuessa. Suojauksen nollausta varten akku on irrotettava. Testin aikana tällaista tilannetta ei kuitenkaan päässyt syntymään, vaan kuittaukseksi riitti virtakytkimen käyttö.

Laturi oli lähes yhtä nopea kuin Hikokinkin, mutta toisaalta testiin saatujen akkujenkin nimelliskapasiteetti oli hieman muita suurempi. Testatun paketin hinta kahden 5,5 Ah akun ja laturin kanssa oli 988 euroa.

Milwaukee M18 FHSAG125XB sai akkukulmahiomakone vertailussa 80 pistettä (pisteen hinta 5,4 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Käyttömukavuus
  • Suorituskyky
  • Vähän tärinää
  • Paino
  • Ulkomitat
  • Jäykkä virtakatkaisija

Lue lisää