Huolto ja Työkalut
Hikoki G3613DA

Hikoki G3613DA: Mukava ja vääntävä akkukulmahiomakone

Tapio Vesterinen

Runkohinnaltaan 269 euron Hikokin turvajärjestelmät ovat pitkälle kehittyneet ja sopivan herkät. Kone tunnistaa takapotkutilanteen aikaisessa vaiheessa ja pysäyttää laikan nopeasti. Hikoki kytkeytyy myös pois päältä ylikuormitustilanteessa ja pysäyttää laikan nopeasti katkaisimen vapautuksen jälkeen.

Suojajärjestelmän pois kytkeminen edellyttää vain koneen uudelleenkäynnistystä. Hikokin suojajärjestelmät eivät kuitenkaan kytkeydy turhanpäiten päälle ja mahdollistavat tehokkaan työskentelyn.

Koneen rungon kahvaosa on muotoiltu siten, että ohennuksen kohdalle mahtuu vain kolme sormea, mikä haittasi osaa testaajista. Sivukahva on hyvin tärinävaimennettu.

Testikone oli varustettu kierrosluvun säädöllä, jossa kierrokset voitiin säätää käsin asteikolla 1–5 tai asettaa automaattisesti säätyviksi. Automaattisäätö toimi kaikissa käyttökohteissa varsin hyvin. Kuppiharjan kanssa Hikoki tärisee reilusti korkeammilla kierroksilla, mutta muuttuu miellyttäväksi ja helposti hallittavaksi, kun kierrokset säädetään pienimmälle kierrosluvulle.

Automaattiasento riittää hyvinkin useimpiin töihin, nostaen esimerkiksi lamellilaikan ja katkaisulaikan kierroksia. Kuppiharjalla ja hiomalaikalla Hikoki laskee kierroksia kuormituksen mukaan.

Käyttökytkin on DeWaltin tavoin koneen sivulla. Käyttökytkimen sijainnin huomasimme olevan testiryhmällä makuasia. Yläpuolisen käyttökytkimen etuna on, että käytettävyys on oikea- ja vasenkätisellä sama.

Akut pystyvät syöttämään laitteesta riippuen 18 tai 36 V jännitettä, testikone käytti korkeampaa 36 voltin jännitettä. Suurempi jännite mahdollistaa tehokkaampien ja kompaktimpien laitteiden valmistamisen. Akun varastoima energia pysyy kuitenkin luonnollisesti samana, käytettiinpä sitten 18 tai 36 voltin jännitettä. Hikokin Multivolt-sarjaan kuuluu tällä hetkellä noin 25 eri työkalua.

Hikokin 18 voltin laturin puhallin on hyvin äänekäs ja se liikuttaakin paljon ilmaa. Laturi on nopea lataamaan, mutta akun irrottaminen laturista on hankalaa. Latauksen vaihe ilmoitetaan selkeästi yhdellä väriä muuttavalla ledillä ja akun tullessa täyteen laturi antaa merkkiäänen. Testatun paketin verollinen hinta oli 549 euroa.

Hikoki G3613DA akkukulmahiomakone sai vertailussa 81 pistettä (pisteen hinta 3,3 €).

Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME
  • Työn sallivat turvajärjestelmät
  • Käyttömukavuus
  • Vähän tärinää
  • Käyttö yhdellä kädellä varauksin
  • Laturin käyttö

Lue lisää