Huolto ja Työkalut

Akkukulmahiomakoneen varustus työn mukaan

Tapio Vesterinen
Saimme Makitalta testiin kaksi konetta. Laajassa mallistossa on useita eri variaatioita, toisena testikappaleena testasimme kuvassa ylempänä näkyvää DGA508-mallia, joka oli varustettu laikkajarrulla ja ns. turvakytkimellä. Turvakytkin osoittautui erityisen näppäräksi pienissä töissä, mutta pidemmissä hiontarupeamissa alemman kuvan DGA504-mallin perinteinen kytkin on mukavampi.

Pyysimme kokeiluun tehokkaimman pään 125 mm laikalla varustettuja koneita. Useimmat koneet olivat perusmalleja, mutta muutamia poikkeuksiakin löytyi. Makitalta saimme mukaan kaksi mallia, joista molemmissa käytetään samaa moottoria, mutta virtakatkaisijat olivat erityyppisiä. DeWalt toimitti testiin matalalla kulmavaihteella varustetun mallin. Hikokilta saimme mallin, joka oli varustettu automaattisella kierrosluvun säädöllä.

Edellä mainituista ominaisuuksista ei saanut vertailussa lisäpisteitä, mutta kaikki varusteet osoittautuivat kuitenkin hyödyllisiksi käytännön töissä. Makitan "kuolleen miehen kytkin" yhdistettynä laikkajarruun toimii hyvin esimerkiksi lyhytkestoisessa hiontatyössä, jossa kulmahiomakonetta tarvitaan toistuvasti ja lasketaan usein vaikkapa työpöydälle. Käynnistäminen onnistuu helposti yhdellä kädellä ja laikka pysähtyy helposti ja nopeasti.

DeWaltin matala kulmavaihde helpotti työskentelyä ahtaissa tiloissa. Kulmavaihde on paitsi matalampi, myös pidempi kuin muissa vertailun koneissa. Tästä johtuen koneen geometria on hieman erilainen kuin muissa testilaitteissa – pieni ranneliike saa aikaan huomattavasti suuremman laikan liikkeen.

Hikokin kierrosluvun säätö toimi hyvin hiontatöissä automaattiasetuksella ja pidempikestoisessa teräsharjakäytössä manuaalinen säätö oli toimiva lisäten työmukavuutta ja parantaen akunkestoa. Teräsharjakuppilaikalla pienempi kierrosluku vähentää käyttäjään kohdistuvaa tärinää.

Hikoki tunnustelee automaattiasennossa laitteen kuormitusta ja nostaa kierroslukua katkaisutyössä sekä lamellilaikalla työskennellessä.

Lue lisää