Huolto ja Työkalut
Vertailu Akkukulmahiomakoneet

Nykyaikaiset akkukulmahiomakoneet vastaavat suorituskyvyltään jo verkkovirtakäyttöisiä laitteita – testissä seitsemän akkurälläkkää

Akkuteknologia on kehittynyt sähkötyökaluissa roimin harppauksin viime vuosien aikana. Entistä tehokkaammat akut yhdistettynä aiempaa tehokkaampiin ja säästeliäämpiin hiiliharjattomiin moottoreihin lupaavat hyvää myös akkurälläkän suorituskyvylle. Vertailimme tehokkaamman pään 125 mm laikkaa käyttäviä akkukulmahiomakoneita niin katkaisu- kuin hiontatöissäkin. Testissä olivat mukana AEG BEWS18-125BL-0, DeWalt DCG405F, Einhell AXXIO, Hikoki G3613DA, Makita DGA504, Milwaukee M18 FHSAG125XB ja Ryobi R18AG7.
Tapio Vesterinen
Koneviesti otti vertailuun seitsemän erilaista akkukulmahiomakonetta eli tuttavallisemmin akkurälläkkää. Mukana testissä olivat AEG BEWS18-125BL-0, DeWalt DCG405F, Einhell AXXIO, Hikoki G3613DA, Makita DGA504, Milwaukee M18 FHSAG125XB ja Ryobi R18AG7.

Asetimme akkukulmahiomakonetestin testikoneiden valintaperusteiksi 125 mm laikkakoon sekä 5 ampeeritunnin akun. Lähtökohtaisesti koneen oli sovelluttava vähintään kevyehköön ammattikäyttöön. Hintahaitari muodostui melko suureksi, edullisimman Einhellin rungon maksaessa 99 euroa ja kalleimman Milwaukeen 429 euroa. Testattujen mallien lisäksi kaikilla valmistajilla on tarjota useita erilaisia vaihtoehtoja 125 mm kokoluokassa.

Kokeilimme testilaitteita monipuolisessa käytössä aina teräsharjakäytöstä katkaisuun ja autopeltitöihin. Kaikki laitteet oli varustettu hiiliharjattomilla moottoreilla ja Hikokia lukuunottamatta ne toimivat 18 voltin jännitteellä.

Hikokin erikoisuutena oli Multivolt-akut, jotka kykenevät antamaan joko 18 tai 36 voltin jännitettä. Akkuja ladataan 18 voltin latureilla, mutta testilaitteeseen kytkettynä ne antavat ulos 36 voltin jännitettä. Samoja akkuja voidaan käyttää myös valmistajan 18 voltin moottoreita käyttävissä laitteissa.

Johdottomuus tuo vapautta

Akkurälläkän parhaimpiin puoliin lukeutuu sen liikuteltavuus. Akkurälläkkään tarttuu helposti myös sellaisissa kohteissa, joissa verkkovirtaa olisi saatavilla verkkosähkökäyttöiseenkin työkaluun. Akkukulmahiomakoneen käyttö on huoletonta erityisesti sellaisissa tiloissa, joissa on hankala liikkua.

Tuolloin verkkovirtakoneen johto tuppaa yleensä tarttumaan johonkin kulmaan niin tiukasti kiinni, että työ joudutaan keskeyttämään johdon vapauttamisen ajaksi.

Ei yhtä soittoa

Nykyaikaisesta akkutekniikasta huolimatta akkurälläkkää ei ole suunniteltu yhtäjaksoiseen käyttöön. Tästä syystä ne eivät ole parhaimmillaan esimerkiksi raskaissa ruosteenpoistotöissä teräsharjaa käyttäen, vaikka ne siitäkin kunnialla suoriutuvat. Ohjekirjat sisältävät monenlaisia varoituksia ja suosituksia työtehtävistä, joihin konetta ei tulisi käyttää.

Akun suorituskyky laskee lämpenemisen vuoksi, kun siitä otetaan pitkäjaksoisesti ulos suuria virtamääriä. Akkurälläkät onkin suunniteltu enneminkin lyhytjaksoisiin pikkuhommiin, kuten pulttien tai rautojen katkaisuihin asennustöissä.

Väännöissä eroa

Käytännön kokeissa koneiden väännössä ilmeni varsin suuria eroja. Vääntävimmäksi koneeksi osoittautui Milwaukee Hikokin ja DeWaltin seuratessa lähellä. Näiden koneiden suorituskyky vaikuttaa olevan samalla tasolla verkkovirtakäyttöisten kulmahiomakoneiden kanssa.

Keskiluokkaan kuuluivat tässä testissä Makita ja Ryobi. Makitan kierrosluku laskee jonkin verran kun konetta käytetään raskaampaan käyttöön, mutta kone jaksaa kuitenkin työskennellä ongelmitta aina akun loppumiseen saakka. Ryobin vääntö on samaa tasoa, mutta Ryobissa ylikuormitussuoja katkaisee käytön Makitaa selvästi herkemmin erityisesti akun jännitteen laskiessa.

Heikoimmin väänsivät AEG ja Einhell. Verkkovirtakoneiden tehot ilmoitetaan yksiselitteisesti watteina. Akkukoneiden kohdalla tehoja ei kuitenkaan yleensä ilmoiteta.

Suojajärjestelmät

Kaikki vertailun koneet oli varustettu vähintään yhdellä tai useammalla suojajärjestelmällä. Yleisimpiä olivat vahinkokäynnistymisen esto ja ylikuormitussuoja, jotka kuuluivat kaikkien koneiden varustukseen. Vahinkokäynnistyksen esto estää koneen käynnistymisen, kun uusi akku vaihdetaan loppuneen tilalle. Vaikka virtakytkin olisi jäänyt päälle, ei kone käynnisty uuden akun asettamisen jälkeen ennen virtakatkaisijan "kuittaamista".

Ylikuormitussuoja pysäyttää liikkeen akun tai moottorin ylikuormitustilanteessa.

AEG:ssä on näppäränä yksityiskohtana ylikuormituksesta varoittava valo, jota seuraamalla ylikuormasuojan laukeaminen voidaan estää. Valolle onkin käyttöä, sillä AEG:ssä akku on irrotettava, jotta kone saadaan taas toimintaan ylikuormasuojan kytkeydyttyä.

Einhellissä suojan kytkeytyminen kestää varsin kauan ja laikka ehtiikin pyöriä jurraten lähes olemattomalla nopeudella ennen liikkeen pysähtymistä kokonaan. Muissa koneissa akkua ei tarvinnut irrottaa ylikuormasuojauksen kytkeydyttyä, vaan työ saattoi jatkua uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Takapotkutilanteissa toimivimmat suojaukset havaitsimme Makitassa, Hikokissa ja AEG:ssä. Laikan tarttuessa kiinni nämä koneet joko hidastavat laikan pyörintää tai pysäyttävät sen kokonaan. Laikkajarru, eli nopea laikan pysäytys löytyi Milwaukeesta, Ryobista ja Hikokista.

Katkaisutestit

Tutkimme rälläköiden akkukestoa ja käytännön suorituskykyä katkomalla 12-millistä harjaterästä. Jokaisella kulmahiomakoneella katkottiin viiden katkaisun sarjoissa harjaterästä siten, että jokaisen sarjan jälkeen koneen annettiin jäähtyä puoli minuuttia. Kun kone pysähtyi ensimmäisen kerran virran vähyyteen, tulokset kirjattiin muistiin.

Katkaisutestin tulosten ei havaittu riippuvan suoraan kierrosluvusta. Laikan korkeampi kierrosluku katkaisussa tuntui kuitenkin vakaampana käytöksenä ja vähäisempänä tärinänä katkaistavassa harjateräksessä. Katkaisutestissä eniten katkaisuja suorittivat Einhell ja Hikoki, toista ääripäätä edustivat AEG ja Makita.

Vertailun vuoksi suoritimme katkaisutestin myös 730-wattisella verkkovirtakäyttöisellä, Hitachi-kulmahiomakoneella. Mitatulta kierrosluvultaan verkkovirtakone osui akkukäyttöisten keskiluokkaan ja katkaisutestissä yhdellä laikalla saatiin harjateräs katkaistua 46 kertaa, kun paras akkurälläkkä Ryobi ylsi yhdellä laikalla 52 katkaisuun.

Ajan suhteen verkkovirtakäyttöinen kone oli keskimääräistä akkurälläkkää nopeampi, kun aikaa tarkasteltiin suoritettua katkaisua kohden. Johtoversio oli akkurälläköitä jonkin verran kevyempi ja myös selvästi äänekkäin.

Paino lisää vakautta

Testilaitteissa oli painojen suhteen melko merkittäviäkin eroja. Katkaisulaikan kanssa punnittaessa Milwaukeen hieman yli 3,5 kilon paino on kilon verran enemmän kuin testin kevyimmissä DeWaltissa ja Einhellissä.

Painavampi kone on käytössä vakaampi ja esimerkiksi katkaisukäytössä helpompi hallita, mutta toisaalta pidempiaikaisessa käytössä Milwaukee tuntuu jo raskaalta. Kevyt, tehokas ja pitkärunkoinen DeWalt on hieman vikuri käsitellä esimerkiksi teräsharjaa käyttäessä, kun harjan takapotkut saavat pitkän vipuvarren.

Yhdelläkin kädellä

Etenkin hiontatöissä tulee ajoittain tarve käyttää konetta yhdellä kädellä, vaikkei tämä suositeltava tapa olekaan. Yhden käden käytössä on selviä eroja testiryhmän sisällä. Milwaukee ei ole lainkaan sujuva käyttää yhdellä kädellä kokonsa ja painonsa puolesta. DeWaltissa yhden käden käyttöä heikentää pitkä kulmavaihde ja suuri vääntö, joiden johdosta kone vääntää rankasti vastaan.

Hikokissa yhden käden otteella toimittaessa pidetään kiinni lähes koneen painopisteestä, mutta kahvan paksusta muodosta johtuen se soveltuu paremmin isokouraisille käyttäjille. AEG:n runko on suhteellisen pitkä, ja luonteva otekohta kahvassa on niin lähellä akkua, että konetta on raskaahko pidellä yhdellä kädellä. Einhellistä saa ohuen kahvan ansiosta tukevan otteen ja kevyttä konetta jaksaa pidellä pidempäänkin.

Makitassa virtakytkin on yhden käden käyttöä ajatellen sopivasti yläpuolella. Kone on tasapainoinen ja sitä on luonteva pidellä yhdellä kädellä. Ryobi arvioitiin yhden käden käytössä parhaimmistoon, tasainen pyörimisnopeus ja korkea kierrosluku tuovat turvallisuudentuntua ja kevyttä konetta on helppo kannatella.

AEG:n, Einhellin, Makitan, Milwaukeen ja Ryobin yläpuolisen käyttökytkimen etuna on, että käytettävyys on oikea- ja vasenkätisellä sama.

Virtaa akkuihin

Kuten testikoneissakin, myös niiden latureiden varustuksissa oli varsin suurta hajontaa testiryhmän sisällä. Monipuolisimmat laturit olivat AEG:ssä ja Milwaukeessa, jotka pystyvät eri tekniikoin toteutettujen akkujen lisäksi lataamaan myös valmistajien fyysisesti erilaisia akkuja. AEG:n laturia oli lisäksi mahdollista käyttää 12 voltin tupakansytytinliitännällä

Makitan laturin käyttö on sujuvinta, sillä akun saa siitä helposti irti yhden käden otteella. Hikokissa akun irrottaminen oli ainakin uutena hankalinta, mutta positiivisena asiana Hikokin laturissa oli USB-pistoke vaikkapa matkapuhelimen lataamista ajatellen. Einhellin laturissa oli erillinen pikalataustoiminto, jonka kytkemällä latausajasta saatiin nipistettyä 40 minuuttia.

Mikäli laturia säilytetään ja käytetään ajoneuvossa invertterin perässä, olisi akun hyvä lukittua paikalleen, jottei se tärinän vaikutuksesta putoa. Hikokin, Makitan, Milwaukeen ja Ryobin akut lukittuivat laturiin.

Litiumakku vaatii uutena muutaman purku- ja lataussyklin, jotta se saavuttaa parhaan suorituskykynsä. Ehdimmekin tehdä jokaisella koneella useamman tunnin töitä ennen kuormitustestejä.

Kaikilla pärjää

Kaikki vertailun laitteet osoittautuivat – varsinkin hintaansa nähden – kelvollisiksi useimpiin töihin. Kalleimman pään laitteet DeWalt, Milwaukee ja Hikoki osoittautuivat tehokkaimmiksi suorituskykynsä puolesta.

Makita ei aivan pärjää tälle kolmikolle suorituskyvyssä, mutta käyttömukavuudessa se on samalla tasolla. Näillä neljällä mainitulla kulmahiomakoneella hoituvat kaikki työt aina katkaisuista raskaampiin teräsharjalla tapahtuviin töihin ongelmitta.

Ryobi, AEG ja Einhell soveltuvat paremmin katkaisulaikkakäyttöön ja kevyempiin hiontatöihin, sillä näissä laitteissa vääntöä on vähemmän ja erityisesti suojajärjestelmät ovat edellä mainittua nelikkoa herkempiä, mikä vaatii totuttelua raskaammissa töissä. Teräsharjaakin voi käyttää, mutta maltti on valttia, jotta työ onnistuu sujuvasti ilman turhia pysähdyksiä.

Akku vaikuttaa valintaan

Kuten muissakin akkukäyttöisissä työkaluissa, myös akkurälläkässä akun sopivuus jo olemassa olevaan konekantaan vaikuttanee päätökseen enemmän kuin muutaman kympin hintaero suuntaan tai toiseen. Kaikkia vertailun laitteita myydään erikseen runkoversiona ilman akkua tai erilaisilla akkupaketeilla varustettuna.

Jos laitetta halutaan käyttää yhtäjaksoisesti, ei kaksi 5 Ah akkua riitä yhdelläkään koneella tähän. Toinen akku ei ehdi latautumaan samassa ajassa täyteen, kun toista puretaan. Akkukonevalmistajilla on kuitenkin saatavilla suurempia, jopa 12 Ah akkuja sekä teholatureita. Esimerkiksi testin Einhellin saimme kokeiltavaksi pikalataustoiminnolla varustetulla Boost-teholaturilla.

Käytännössä työt ovat usein sellaisia, että rälläkkää ei käytetä yhtäjaksoisesti, joten kaksi viiden ampeeritunnin akkua riittävät useimpiin käyttötarkoituksiin hyvin.

Sopii verkkovirtaisten kavereiksi

Akkurälläkän käyttö raskaammissa ja pidempikestoisissa töissä vaatii hyvää ennakkosuunnittelua ja reilusti akkuja, mutta teholtaan parhaat akkukoneet ovat johtokoneiden kanssa samalla tasolla. Sen sijaan esimerkiksi pajan ja pihapiirin pikkuhommiin sekä koneessa tai autossa mukana kuljetettavaksi ne ovat mainioita laitteita.

Suorituskyky riittää hyvin maasto-olosuhteissa tehtäviin pieniin korjaustöihin tai pidemmäksi aikaa esimerkiksi autopeltitöihin. Akkukulmureihin on saatu sovitettua myös erilaisia käyttäjän turvallisuutta parantavia järjestelmiä. Testin perusteella voimme todeta kierrosluvun säädön ja laikkajarrun olevan harkinnan arvoisia varusteita.

Tasaisia tuloksia

Oheisessa pistekaaviossa on esitetty vertailun käyttäjäpisteet sekä tekniset pisteet. Käyttäjäpisteissä otettiin huomioon käyttömukavuuteen vaikuttavia asioita kuten tärinää, kahvojen mukavuutta ja laikansuojuksen säätöä sekä pölysuojien puhdistusta. Teknisissä pisteissä huomioitiin pienellä painoarvolla muun muassa mitattu melu, paino, akun latausaika sekä katkaisujen määrä katkaisutestissä. Eritellyt pistetaulukot ovat nähtävillä Koneviestin nettisivuilla.

Käyttäjäpisteitä keräsi eniten Makita, joka on varsin tasapainoinen suoriutuja kaikilla osa-alueilla. Tekniikkapisteissä Makita kärsi kuitenkin katkaisutestin tuloksesta siinä määrin, että Hikoki, Milwaukee ja DeWalt kirivät ohi. Tekniikkapisteissä korkeimmalla oli Milwaukee, pisteitä ropisi muun muassa nopean laturin ja painatustestin hyvän tuloksen ansiosta.

Einhell keräsi vähiten käyttäjäpisteitä, mutta oli toisaalta tekniikkapisteissä aivan kärkikahinoissa mukana. Pisteen hinnoissa oli myöskin merkittäviä eroja. Laskimme pisteen hinnat runkohintoja käyttäen. Edullisin pisteen hinta oli Einhellillä, 1,5 euroa kun taas Milwaukeen 5,4 euron pisteen hinta oli kallein.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta video, miten mukana olevia akkukulmahiomakoneita testattiin!

Lue lisää