Huolto ja Työkalut

Ajoleikkurin terän teroitus

Pekka Säilä
Terän irrotusta varten leikkuulaite on saatava sopivaan asentoon. Puutarhatraktoreissa leikkuulaitteen saa irrotettua muutamalla sokalla ja pyöräyttämällä käyttöhihnan pois hihnapyörältä. Etuleikkurin leikkuulaite nousee ylös huoltoasentoon ilman työkaluja.

Terä leikkaa normaalisti 10–12 mm osuudella terän kärjistä, joten kärjet pyöristyvät ja kuluvat nopeimmin. Sinne syntyvät myös jäljet iskeytymisestä kiviin ym.

Teroittaminen sujuu nopeimmin pienellä kulmahiomakoneella. Osa leikkurivalmistajista suosittelee viilan käyttämistä silloin, kun pyritään parhaaseen tulokseen. Tärkeää on välttää liian rajua hiomista.

Terän teroitus tehdään aina vain terän yläpuolella. Kirveen kaksipuoleinen teroitustapa ei sovi leikkurin terälle, vaan teroitus tehdään samaan tapaan kuin saksille. Teroituksessa pitää pyrkiä säilyttämään alkuperäinen teräkulma. Se vaihtelee hieman erilaisissa terissä. Tavallisesti se on 40–45 asteen välillä. Valmistaja on etsinyt omaan tuotteeseensa parhaiten sopivan kulman ja siksi siinä kannattaa pitäytyä.

Teroituksen jälkeen tehdään yksinkertainen tasapainotustesti asettamalla ruuvimeisseli terän keskiön reikään, ja sen jälkeen katsotaan pysyykö terä tasapainossa.

Lopuksi tehdään leikkuulaitteen säätö. Aja leikkuri tasaiselle alustalle ja säädä rengaspaineet ohjekirjan mukaan. Useat valmistajista suosittelevat leikkuulaitteen asettamista tarkalleen vaakatasoon mahdollisimman tasaisen leikkuujäljen saamiseksi. Toinen vaihtoehto on, että leikkuukotelon etureuna tulee noin 10 mm alemmaksi kuin takareuna. Näin säädetty leikkuulaite pyörii hieman keveämmin ja moottori kuormittuu vähemmän. Kallistuksella voidaan parantaa keruutulosta ja ruohosilppu leviää tasaisemmin nurmelle. Säätöä on tarpeen kokeilla käytännössä ja sovittaa säätö vallitseviin olosuhteisiin. Huonosti säädetty leikkuulaite jättää leikatun ruohon paakuiksi.

Valmistaja
Teroitus tehdään vain nuolen osoittamalle pinnalle. Ei siis missään tapauksessa terän alapintaan. Ensisijaisesti teroitettaessa pyritään säilyttämään olemassa oleva kaltevuuskulma. Hyvin usein kulma on 40−45 asteen tuntumassa, kun nollatasona pidetään vaakatasoa. John Deere suosittelee jättämään terän kärkeen 0,4 mm korkean tylpän vyöhykkeen. Se vähentää terän kulumista.
Lue lisää