Huolto ja Työkalut

Alkuperäinen vai tarvikehihna ajoleikkuriin?

Valmistaja
Kiilahihna ei saa olla liian kireä eikä missään tapauksessa liian löysä. Oikeanpituinen hihna ei aiheuta ylimääräistä värinää.

Uutta ajoleikkurin hihnaa hankittaessa on tehtävä valinta, mistä ja minkälaisen hihnan ostaa. Vaihtoehtoja ovat alkuperäinen valmistajan varaosana myytävä hihna, tarvikkeena myytävä mallikohtainen hihna tai vanhan hihnan mittojen perusteella valittu vastaavin mitoin ostettava hihna. Varmaan monet näkevät asian niin, että sopivan hihnan voi saada valitsemalla minkä tahansa edellä mainituista vaihtoehdoista. Niin varmasti voikin, mutta asiaan on syytä paneutua tarkemmin.

Mallikohtainen tarvikehihna on parhaimmillaan täysin alkuperäistä vastaava varaosa. Toisaalta siinä on saatettu käyttää materiaaleja, jotka eivät ole sopivia leikkurikäytössä. Esimerkiksi tavanomaisen kiilahihnan kumimateriaalin lämmönkesto ei välttämättä riitä leikkurin voimansiirrossa. Ajoleikkureiden voimansiirto asettaa hihnalle myös sellaisia vaatimuksia, joihin tavanomaisia kiilahihnoja ei ole suunniteltu. Leikkuulaitteen liike pystysuunnassa johtaa siihen, että koneen ja leikkuulaitteen puolella sijaitsevat pyörät eivät ole kaiken aikaa samassa linjassa. Tämän lisäksi ajoleikkureiden kiristinmekanismi toimii niin, että toinen kiristimen pyöristä painaa hihnaa sen selkämyksestä, mikä myös poikkeaa tavallisista hihnakäytöistä. Suurin riski epäonnistua on valita hihna pelkästään mittojen perusteella. Normaalisti hihnoja on saatavilla tietyin mittavälein ja toivottu hihnan pituus saattaa jäädä kahden vaihtoehdon väliin. Ajoleikkureiden hihnavälityksissä ei ole varsinaista hihnan pituuden mukaan tehtävää säätöä. Kireys säätyy kiristimen avulla, jolloin hihnan pituuden tulee olla juuri oikea.

Lue lisää