Huolto ja Työkalut

Kaivukoneen kumitelan asennus — oikea työjärjestys ja apuvälineet nopeuttavat asennusta

Kumitelan asentaminen on yksinkertainen työvaihe, jossa ratkaisevaa on oikea etenemisjärjestys. Sopivien apuvälineiden käyttö säästää työaikaa.
Jussi Laukkanen
Johtopyörän ja telan väliin asetetut rautatangot helpottavat telan asettumista kohdalleen. Kuormaliina on vetämässä telaa haluttuun suuntaan. Seuraavaksi on vuorossa toisen kuormaliinan asettaminen lähemmäs johtopyörän yläpuolta.

Kumitelan asentamiseen oppii nopeasti käytännön kautta, ja tapoja tämän työvaiheen suorittamiseksi on monia. Tällä sivulla on esitelty yksi käyttökelpoinen menetelmä.

Ensimmäiseksi on telankiristimen sylinteristä päästettävä rasva ulos. Oikea työtapa vaihtelee konemalleittain, ja se on kerrottu yleensä käyttöohjeessa. Johtopyörä täytyy pakottaa mahdollisimman taakse, joko koneen omalla puomilla tai toisen koneen avulla.

Kaikille telanasennustavoille on yhteistä se, että tela asetetaan ensin vetopyörälle, jotta vetopyörää pyöräyttämällä saadaan tela loppuvaiheessa paikoilleen. Periaatteessa telan asettelun alkukohtaan voisi hoitaa kaivinkoneen omalla puomilla, jos alavaunun alle asettaa tuet. Helpointa on tietysti käyttää toista konetta apuna.

Tässä esimerkissä alavaunua on kohotettu koneen puomin avulla ja tela pakotetaan paikoilleen kuormaliinoilla. Liinoja on oltava vähintään kaksi – mieluiten kolme, ja niiden sijaintia vaihdetaan sitä mukaa kun telaa saadaan pyöritettyä eteenpäin.

Aiheet Kumitela
Aiheeseen liittyvät artikkelit