Huolto ja Työkalut
Pikakokeilu Stihl VarioClean

Moottorisahojen puhdistukseen soveltuva Stihl VarioClean -puhdistusaine sulattaa pihkan

Metsätöissä ilmassa lentää työskentelyn aikana paljon luonnon tahma-aineita – pihkaa ja mahlaa. Ne ovat haasteellisia puhdistettavia ilmanpuhdistimesta ja sahan rakenteista. Stihlillä on tarjolla oma puhdistusaine tähän tarkoitukseen. Koneviesti koeponnisti kyseisen VarioClean- puhdistusaineen ja yllättyi sen tehosta.
Tommi Hakala
Stihl käyttää uusissa sahamalleissaan itse kehittämäänsä suodatinkangasta, jota on HD2-tyypin puhdistimissa. Pitkän huoltovälin suodattimet ovat tehokkaita, ja niiden käyttöikää voi jatkaa pesulla.

Stihl on jo vuosia käyttänyt omissa ammattilaissahoissaan HD2-tyypin ilmanpuhdistinta. Kyseinen puhdistin esiteltiin ensimmäisenä mustana versiona MS 261:ssä. HD2-puhdistimen suuri pinta-ala ja Stihlin itse kehittämä suodatinkangasmateriaali antavat ilmanputsarille erittäin pitkän huoltovälin.

Puhdistimen teho perustuu kangasmateriaalin imevyyteen, minkä ansiosta sen sisään sitoutuu karkean lian lisäksi muun muassa pihkaa ja ilmassa pölisevää teräketjuöljyä. Näiden aineiden poistaminen suodattimen kankaasta vaatii vähintään 60 asteen lämpötilan pesun pyykinpesukoneessa, tai liuottavan pesuaineen käyttöä. Stihl VarioClean on juuri tällainen puhdistusaine, ja se soveltuu valmistajan mukaan luontaisten ”tahma-aineiden” poistamiseen ilman lämmintä vettä.

Erittäin emäksistä

VarioClean on vahvasti emäksinen, pH-arvoltaan 12 (esim. tavanomaisen uuninpuhdistusaineen pH on 14). Tuotetietojen mukaan puhdistusaine sisältää vettä ja kolmea erityyppistä soodaa. Emäksisyyden vuoksi puhdistusainetta ei saa käyttää esimerkiksi eloksoiduille alumiinipinnoille, sillä pinnoitus voi vaurioitua.

Emäksisyydestä johtuen on käytössä oltava erityisen varovainen. Käsien suojaukseen on syytä varata esimerkiksi kokokumiset siivouskäsineet, ja kokonaan kasvot roiskeilta suojaava maski on suositeltava varuste.

Hetken odottelu ja puhdasta tulee

Puhdistusainetta testattiin samaan aikaan kokeiltavan olevan Stihl MS 500i -moottorisahan ilmanputsarin puhdistamisessa. Lisäksi tuotteen tehoa päästiin kokeilemaan vanhempaan mustaan HD2-ilmanpuhdistimeen sekä kolme vuotta vanhaan ja paineilmalla peruspuhdistettun sahan muoviosiin.

Käsittely tehtiin ohjeen mukaan: VarioClean suihkutettiin kuiville pinnoille ja annettiin vaikuttaa viisi minuuttia. Sen jälkeen puhdistimet huuhdeltiin lämpimällä vedellä. Sahan osat myös harjattiin ennen huuhtelua ja sen aikana.

Ilmanpuhdistimet oli einnen käsittelyä puhdistettu kopistelemalla ja sisältäpäin kevyesti paineilmalla puhaltaen. Mustaa puhdistinta oli myös aikaisemmin käsitelty rasvanpoistosprayllä, joka irrottaa perinteiset 2-T-öljyt. Puhdistusten huuhteluvesi kerättiin astiaan ja sen annettiin rauhassa laskettua.

Molemmista puhdistimista irtosi selvästi likaa, myös hieman kellertävän valkoisesta MS 500i -puhdistimesta. Mustan HD2-puhdistimen huuhteluvesi värjäytyi jo alkuvaiheessa ruskeaksi, piilopihkaa irtosi välittömästi. Molempien puhdistimien huuhteluveden pohjalle kertyi karkeaa likaa, joka oli siis ollut liimaantuneena suodatinkankaaseen.

Sahanosien kanssa tulos oli erittäin hyvä. Jopa moottorikoppaan kiinni palanut musta pihka lähti kevyellä harjauksella. Käynnistinkotelon vaikeasti puhdistettavat ripojen välit puhdistuivat täydellisesti. Suojusten hyvä puhdistustulos sai kokeilemaan ainetta myös kokonaisen sahan puhdistukseen. Ilman moottori- ja käynnistinkoteloa olevan sahan ilmanpuhdistimen aukkoon asennettiin muovitiiviste ja saha ruiskutettiin kauttaaltaan aineella. Huuhtelun jälkeen saha kuivattiin etäältä paineilmalla, puhdistettiin ilmanpuhdistin, ja kokoamisen jälkeen käytettiin lämpimäksi – jotta lämpö ja jäähdytysilma kuivasivat sahan rakenteet. Saha oli puhdistuksen jälkeen kuin uusi. Sylinterinripojen ja ilmanottojen puhtaus myös tehostaa moottorin jäähdytystä.

Kohtuuhintaista puhdistusta

Stihlin VarioClean täytti tämän pikakokeilun perusteella tehtävänsä. Vaikeakin pihkainen lika irtosi riittävän helposti, valtavaa mekaanista rapsutusta ei tarvittu puhdistukseen. VarioCleania voikin suositella hyvin sahan yleispuhdistukseen, etenkin sulan puun aikana lentävän pihkan poistoon sahan sisärakenteista. Aine soveltuu myös siima- ja pensasleikkureiden ruohosilpun poistoon.

Stihl VarioClean -puhdistusainetta myydään 0,5 litran suihkepullossa (12,5 euroa) ja 5 litran kanisterissa (49 euroa).

Lue lisää