Huolto ja Työkalut
Sampo-puimuri

Neljä huolto- ja korjausvinkkiä tavallisiin puimurin rutiinivaivoihin Sampo 2000 -sarjan omistajalta

Tähän juttuun on koottu pari huoltovihjettä ja rakentamaani työkalua, joilla olen helpottanut puimurini huoltotöihin liittyvien ongelmien ratkaisua. Samanlaisiin vaivoihin on varmasti törmännyt moni muukin.
Jan-Anders Lindfors
Tässä artikkelissa esiintyvä Sampo 2065 on vuodelta 2007. Sampoihin tuli useita uudistuksia vuonna 2003. Muun muassa syöttösormien rakenne uudistettiin aikaisempaa vahvemmaksi ja sormeen tehtiin ohennettu katkeamiskohta ylikuormitussuojaksi. Samalla pöydän siirtoruuvin rungon halkaisijaa suurennettiin.

Leikkuupuimurin korjaaminen tulee ajankohtaiseksi yleensä syksyn aikoihin. Niinpä ajattelin kertoa tällä kertaa asioista, joita olen kohdannut puimureiden korjaustöissä ja pyrkiessäni tehostamaan omaa työtäni.

Esimerkkikohteina tässä artikkelissa ovat käyttämäni Sampo-puimurit. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että tilallamme on aina puitu Sammolla. Ensimmäinen puimuri oli 410, seuraava tuotannon alkusarjan 2045. Nykyisin tilallamme on käytössä vuoden 2007 2065.

Osa kuvatuista korjaustöistä liittyy kiinteästi Sampo-puimureissa käytettyihin teknisiin ratkaisuihin, mutta tietysti monet tässä kerrotuista asioista ovat yleispäteviä muidenkin puimurimerkkien osalta.

Suuntaustyökalulla voi taivuttaa yksittäistä sormea tai kokonaista kaksoissormea. Suuntaustyökalua voi käyttää myös silloin, kun leikkuuterä on varustettu laonnostimilla.
Suuntaustyökalulla voi taivuttaa yksittäistä sormea tai kokonaista kaksoissormea. Suuntaustyökalua voi käyttää myös silloin, kun leikkuuterä on varustettu laonnostimilla.

Liittyvät artikkelit

Hiiriltä kielletty alue

KV 17/2017 30.11.2017