Huolto ja Työkalut
Työkaluvinkit

7 vinkkiä rasvaprässin käyttöön – näistä syistä rasvaprässissä esiintyy toimintahäiriöitä

Hankaluudet rasvaprässin kanssa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Tässä seitsemän vinkkiä, kuinka eräitä tavallisia toimintahäiriöitä pystyy välttämään.
Jussi Laukkanen

Rasvaprässin ongelmat liittyvät lähes aina joko pumpun tai suukappaleen toimintaan: pumppu ei pumppaa tai suukappale päästää rasvan nipan ohi. Suukappale tai nippa saattaa olla kulunut liian väljäksi – mikä on tavallisin syy ohivuodolle ja sille, että suukappale irtoaa liian helposti nipasta.

Joskus saattaa suukappaleen päätyosa kiertyä hieman auki päin, mistä seuraa samat ongelmat kuin kulumisesta. Suukappaleen laadun merkityksestä rasvaprässin toimintaan kerrottiin Koneviestissä 6/2021.

Pumppauksen hankaluudet lähtevät lähes aina siitä, että rasva ei pääse pumpun männän taakse, koska prässiin jäänyt ilma on tiellä. Toimintahäiriöt ovat kiusallisia, mutta pienillä tempuilla niistä selviää kohtuullisella vaivalla.

Kopauta rasva liikkeelle

Kun pumppu pumppaa tyhjää, on syynä usein se, että rasvaa pumppua kohti työntävä jousi ei saa rasvaa liikkeelle, koska jousi tai mäntä jumittavat. Syynä voi olla myös kylmästä kangistunut rasva. Tämä on valitettavan yleinen vaiva talvella ja siksi prässi kannattaa verstaalla säilyttää lämpimässä ja maastoon mentäessä se tulisi autossa laittaa mahdollisimman lämpimään paikkaan. Kopauta prässin etupäätä esimerkiksi sopivaa puista alustaa vasten muutaman kerran. Se saattaa auttaa

Jussi Laukkanen
Kopauta rasva liikkeelle.

Ilmalukko pois

Patruunan vaihdon yhteydessä prässiin jää aina hieman ilmaa. Kun se päätyy pumppuun, pysähtyy rasvan tulo. Jos prässin päätykappaleessa on ilmausnippa, muista painaa sitä, kun uusi patruuna on paikoillaan. Joissain malleissa päätykappaleen kierteisiin on jätetty ilmaurat. silloin auttaa, kun päätyä kiertää pari kierrosta aukipäin, mutta ei yhtään enempää.

Jussi Laukkanen
2. Ilmalukko pois.

Vaihda huono mäntä

Jos rasvaa pursuaa ulos männän tangon reiästä, kun mäntä kiskaistaan kokonaan taakse uutta patruunaa laitettaessa, kertoo se siitä, että rasvaa pääsee vuotamaan männän ohi. Joihinkin prässeihin myydään vaihtomäntiä ja niitä voi usein asentaa myös toisen merkkisiin prässeihin.

Jussi Laukkanen
3. Vaihda huono mäntä.

Tarkista jousen toiminta

Prässin jousi saattaa joskus sotkeutua kierteiden mennessä päällekkäin, ja silloin puristuksen puute lopettaa rasvan tulon, vaikka patruuna olisi vasta enintään puolessa välissä. Tarkista, että jousi on vapautettuna säännöllisen näköinen ja kun männän vetää taaksepäin putkessa, jousi kiristyy ja vapautuu tasaisesti ilman takertelua.

Jussi Laukkanen
4. Tarkista jousen toiminta

Irrota suutin kallistamalla

Jotta suukappale säilyisi pitkään käyttökelpoisena, ei irrottamisessa pidä käyttää liikaa voimaa. Älä vedä suukappaletta irti liian suoraa, vaan kallista suukappaletta sopivasti sivullepäin.

Jussi Laukkanen
Irrota suutin kallistamalla

Käytä kulmasuutinta

Ahtaassa paikassa sijaitseva rasvanippa saattaa houkutella huonoon työtapaan: suukappaleen letkua pidetään kädellä jyrkällä mutkalla, jotta suukappaleen saisi kiinni nippaan ja pysymään siinä rasvauksen ajan. Parempi tapa on hankkia kulmasuutin. Niitä on saatavana joko tavallisen suukappaleen paikalle ruuvattavana tai kulma on rakennettu letkuun tehtyyn kädensijaan.

Arto Turpeinen
Käytä kulmasuutinta.

Hanki Tasonippa-suutin

Kaivinkoneen omistajille tarpeellinen hankinta on tasonippasuutin, sillä sellaista tarvitaan hyvin usein kaivinkoneen huollossa. Esimerkiksi telankiristyksen sylinteriin syötetään rasva tavallisesti tasonipan kautta.

Jussi Laukkanen
Hanki Tasonippa-suutin
Lue lisää