Huolto ja Työkalut

Osta kerralla hyvä

Kannattaako yleismittariin sijoittaa muutama kymppi vai satasia? Asia kääntyy oikeastaan niin päin, että mittariin sijoitettavan rahasumman suuruus määräytyy siitä, mitä kaikkea mittarilla mitataan ja millaisia tarkkuuksia vaaditaan. Edulliset mittarit ovat usein CAT II -luokan mittalaitteita, jotka soveltuvat työkoneissa käytettävän tasasähkön ja yksivaiheisen pistokekytketyn vaihtosähkön mittaamiseen. Mikäli on tarve mitata kiinteitä yksi- ja kolmivaihemittauksia, vaaditaan yleismittarilta vähintään CAT III -luokitus.

Hieman arvokkaammissa mittareissa olevat mittajohtimet toimivat kylmissäkin oloissa, automaattiset mitta-alueet helpottavat mittarin käyttöä, taustavalaistus auttaa hämärässä mitatessa ja mittarin sisäinen suojaus on parempi kuin halvemmissa mittareissa. Kalliimmassa mittarissa on usein mahdollista mitata myös lämpötilaa, induktanssia ja kapasitanssia.

Kirjoittajan mukana neljässä eri maanosassa ja noin 50 maassa 8 vuoden aikana kulkenut ammattilaistason mittari Fluke 179 on osoittautunut todella kannattavaksi hankinnaksi. Hankintahinnaltaan muutaman satasen mittarin käyttöolosuhteet ovat vaihdelleet Venäjän pakkasista Arabiemiraattien lähes 50 lämpöasteen lukemiin. Mittarin vaatimat huoltotoimenpiteet ovat olleet muutama kalibrointi, paristojen vaihto sekä yhdet uudet mittajohtimet. Valmistaja antaa kyseiselle mittarille rajoitetun elinikäisen takuun.

Lue lisää