Huolto ja Työkalut

Voitelurasvojen soveltuvuus erilaisissa käyttökohteissa

Voit katsoa kuvassa taulukon myös tekstin lopussa olevan PDF-linkin kautta, jolloin näet kuvan suurempana.

Taulukkoa tarkastelemalla huomaa ensimmäiseksi, että hyvästä soveltuvuudesta vierintälaakereille seuraa heikommat ominaisuudet tappirasvana. Ja päinvastoin.

Erityisesti kiinnitarttuvuus huonontaa soveltuvuutta vierintälaakereiden voiteluun, mutta samansuuntainen vaikutus on myös hyvällä kuormankantokyvyllä. Erittäin hyvät ominaisuudet missä tahansa käyttökohteessa aiheuttavat usein täydellisen sopimattomuuden jossain toisessa kohteessa, kun taas sellainen rasva, joka ei ole erityisen hyvä missään suhteessa, soveltuu lähes kaikkiin käyttökohteisiin. Eräät synteettisiin öljyihin perustuvat rasvat tosin ovat tästä säännöstä poikkeus.

Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että kallis erikoisrasva on hintansa arvoinen vain sille tarkoitetussa käyttökohteessa. Rasvakaupoissa ei pelkkä hinta ole onnistumisen tae, vaan käyttäjän on välttämätöntä selvittää, mihin kyseinen rasvatyyppi sopii.

Taulukon keskellä on neljä rasvatyyppiä, josta Keskusvoitelurasva yleistyyppi ja Keskusvoitelurasva talvikäyttöön ovat litiumkompleksisaentimella ja Kalsiumrasva vedetön ja Kalsiumrasva vedetön keskusvoitelujärjestelmiin ovat kalsiumrasvoja. Näistä Kalsiumrasva vedetön ei varsinaisesti ole keskusvoitelujärjestelmiin tarkoitettu.

Vertailtaessa näitä keskenään huomataan, että NLGI-luvun pieneneminen johtaa tappivoiteluominaisuuksien selvään huonontumiseen. Itse asiassa talviluokituksen mukainen litiumkompleksirasva tässä vertailussa on ominaisuuksiltaan vain välttävä tappirasvaksi.

Johtopäätös tästä on tietysti se, että aina kannattaa pyrkiä käyttämään NLGI-luokaltaan mahdollisimman paksua rasvaa, kunhan koneessa oleva keskusvoitelujärjestelmä sitä kykenee pumppaamaan. Nykyisin monet keskusvoitelujärjestelmät pystyvät käyttämään esimerkiksi tässä vertailussa olevaa kalsiumsaenteista NLGI 2 rasvaa ympärivuotisesti.

Taulukon kohta kääntökehän laakerit on tärkeä huomioida. Aikaisemmin kaivinkoneiden kääntökehän nippoja ei yleensä liitetty keskusvoiteluun taulukossa ilmenevästä syystä. Jos kääntökehän laakeri saa voitelunsa yhdessä muiden keskusvoideltujen kohteiden kanssa, kuten nykyisin on tapana, on se huomioitava käyttämällä vain paksua rasvaa. Voitelurasvoille ei ole olemassa yleistä laatuluokitusta siksi, että rasvan ”hyvyys” riippuu paljolti siitä, mihin tarkoitukseen sitä aiotaan käyttää.

Katso yllä oleva taulukko PDF-versiona, jolloin näet sen selvemmin!

Lue lisää