Huolto ja Työkalut

Leikkuu- ja porausöljyt, pastat ja vaahdot

Julius Pietarinen
Leikkuupastaa pyyhitään liimapuikon tapaan terän pintaan. Poran lämmetessä pasta juoksettuu ja toimii kuin mikä tahansa leikkuuöljy. Pasta on omiaan ahtaisiin paikkoihin ja vaikka ylösalaisin poraukseen. Riittoisuus on hyvä, mutta aine on kallista. Pastaa on saatavilla ainakin Alpenin ja RUKO:n tuotemerkeillä.

Magneettiporakonetestin yhteydessä kokeilimme myös erilaisia leikkuuöljyjä. Kaikki hoitivat työnsä hyvin, mutta sama leikkuuneste ei sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin. Muovien kanssa nesteenä voi käyttää jopa vettä.

Voitelee ja jäähdyttää

Poraus, varsinkin isoilla terillä, synnyttää paljon kitkaa ja sitä kautta lämpöä. Leikkuunesteellä pyritään jäähdyttämään ja voitelemaan terää. Kovalla paineella ruiskutettaessa nesteellä saadaan myös poistettua leikattu aines. Jos lastuja ei poisteta, ne voivat takertua terän leikkuureunaan ja vaikeuttaa porausta.

Ei nestettä kovapalaterille

”Älä käytä lainkaan tai upota kokonaan” on ohje karbiditerillä. Leikkuunestettä voi käyttää, jos upottaa terä kokonaan nesteeseen niin että lämpötila pysyy tasaisena. Kovametalliterät kestävät erittäin suuria lämpötiloja, mutta lämpötilavaihtelut – toisin sanoen epätasainen lämpölaajeneminen – murtaa teräpalan. Ilman nesteiden käyttöä lastunpoistoa voi auttaa paineilmalla. Nesteettömästä työtavasta on hyötyä esim. hitsattaessa, sillä työkappaleita ei tarvitse puhdistaa hitsausta varten, ja työympäristökin pysyy siistimpänä.

Lue lisää