
Valmistaudu syyskylvöille tarkistamalla vantaat










Tasaisen kylvötulos on saavutettavissa monin tavoin, esimerkiksi mylläämällä kylvöalusta kokonaan uuteen uskoon voimakkaalla muokkauksella ja sijoittamalla siihen sitten siemen (ja lannoite) oikeaoppisesti. Näin on itse asiassa aina tehtykin, kun työketjuun kuuluu perusmuokkaus kyntäen tai kultivoiden ja äestysmuokkaus ennen kylvöä.
Ajattelun toista päätä edustaa suorakylvö ilman edeltäviä muokkaustoimia. Mutta olipa perusmenetelmä kumpi tahansa, on itse kylvön suorituksen vaatimustaso sama, eli siemen oikeaan paikkaan häiriten mahdollisimman vähän maassa olevaa tasapainoa. Turha pitely kun yleensä vain häiritsee tilannetta – maa tiivistyy, kosteutta hukataan ja resursseja kuluu ilman hyötyä.
Kylvötapahtuman tekninen osa on onnistunut, jos jokainen siemen on sijoitettu ehyen ja tiiviin vaon pohjalle tasavälein ja -syvyyteen. Siemen on saatava tiiviiseen maakosketukseen, jotta kosteusolosuhteet itämisen alkumetreillä olisivat parhaat mahdolliset.
Kylvös on vielä peitettävä tavalla, joka ehkäisee kuorettumisriskiä ja antaa oraan alkukehityksen tapahtua ilman ylimäärästä stressiä. Syksyllä siementen peittäminen ei aina onnistu. Kovaan maahan tehtävässä suorakylvössä vantaiden tulisi olla terävät, jotta riittävä työsyvyys saavutetaan ja jyvän päälle saadaan riittävästi hienojakoista multaa.
Vaikka optimaaliseen kylvösuoritukseen päästään syksyllä harvoin, kannattaa sitä kuitenkin yrittää, koska onnistunut suoritus palkitaan tasaisella ja elinvoimaisella kasvustolla.
Leikkaava terä paras
Olipa vantaan malli kiekko tai terä, on tavoitteena oltava kirurgisen tarkka suoritus, jossa siemen asetetaan ennalta suunniteltuun paikkaan. Tässä asemoinnissa tärkein tekijä on oikea kylvösyvyys, sillä oraan pääsy valoon samanaikaisesti naapurinsa kanssa on tasaisuuden ensimmäinen edellytys.
Seuraavaksi tulee rivin suuntainen tasaisuus, johon vaikuttaa myös syöttölaitteen rakenne.
Kylvösyvyyden tasaisuus
Jokaisen vantaan kuuluu seurata maan pintaa tarkasti. Kiekkovantaiden kohdalla ns. kylkipyörä – vannasputken kohdalle asemoitu syvyydensäädin – on yleistynyt varsinkin suorakylvössä ja minimuokattuun maahan kylvävissä koneissa.
Artikkelin kuvissa esiintyvät Keith Thompson ja Bud Davis olivat kollegoineen vieraanamme heinäkuun alkuviikolla. Pitkän linjan farmareilla oli kokemusta kaikista kylvövantaiden tyypeistä ja sama tärkeysjärjestys oli heilläkin – ensiksi tarkka työsyvyys ja toiseksi ehyt V-mallinen kylvövako. Työ viimeistellään mieluusti ei suoraan rivin päältä tiivistäen, vaan vaon reunoja murtaen siemenen suojaksi.
Vantaat ovat tehtaalta lähtiessä teräviä, mutta usein unohtuu tarkistaa niiden käyttökunto vuosien kuluessa. Se vielä ehkä katsotaan, miten paljon kiekon kehä on kulunut, mutta kiekkojen terävyys ja ennen kaikkea niiden sivusuuntainen aurauskulma ja kiekkoparin etureunan tiiviys pitää tarkistaa ja tarvittaessa säätää.
Oheiset kuvat valottavat tilannetta. Kun perusasiat ovat kunnossa, voidaan keskittyä kylvötekniikan muihin haasteisiin.
Osaston luetuimmat
- Fordson Majorin ohjaussimpukan kunnostus – näin saatiin vanhan traktorin ohjattavuus kohdalleen2.1.2014
- Kallioniemen tilalla tarvittavat koneet hankitaan käytettynä ja kunnostetaan itse – näin käytetty silppurivaunu laitettiin työkuntoon21.3. Tilaajalle
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Hydrauliikkasarja osa 26: Hydraulinen paineakku pehmentää iskuja ja varastoi energiaa – paineakut osa 121.2.2019 Tilaajalle
- Ylläpitolaturit pitävät akun käyttökunnossa, vaikka kone olisi kuukausia käyttämättä — nykyautot voivat tarvita ylläpitolaturia vaikka niillä ajettaisiin päivittäin5.12.2018
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan27.2.2020