Tietoa autosta OBD-liittimen kautta

Jo pitkään autoissa on ollut standarisoitu OBD(2)-liitin, jonka kautta kaikki auton järjestelmässä kulkevat anturitiedot ovat luettavissa.
Liitin sijaitsee yleensä ohjauspyörän alapuolelta, ja sen kautta huollossa päästään käsiksi auton sielunelämään. Kun liitin ja ”keskustelukieli” eli protokolla on kaikilla sama, helpottaa se järjestelmään kytkeytymistä niin huollon kuin käyttäjänkin kannalta. Markkinoilla on runsas joukko lukijalaitteita, joiden avulla tietoa voidaan analysoida. Mistään uudesta tekniikasta ei ole kysymys, liitin löytyy kaikista vuoden 1995 jälkeen rakennetuista bensiinikäyttöisistä autoista, dieseleihin liitin tuli hieman myöhemmin.
OBD-liittimen kautta saatavan tiedon avulla voitaisiin esimerkiksi kerätä kilometrikohtainen käyttömaksu tai vaikkapa haittavero, jos näin haluttaisiin. Tällöin liittimeen kytkettävä dataloggeri on varustettava tiedonsiirtoon kykenevällä mobiiliyhteydellä.
Yksi ensimmäisistä tekniikan soveltajista on amerikkalainen Davis. Nyttemmin tarjolla on useita järjestelmiä, myös kotimaisia. Ilmeisesti lisääkin on tulossa.
Auton anturien keräämän tiedon jalostaminen erilaisiksi moottorin kuntoraporteiksi ja myös ajotapaa ja muuta logistiikkaa palvelemaan on koko ajan ajankohtainen teema.
Jussi Knaapi
Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Hitsaus, osa 10: Ota haltuun perustiedot kaasuhitsauslaitteista ja käyttötekniikoista
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta