
Koulunpenkiltä konemieheksi – ajoneuvomuotoilija kehittää uutta






Hetkinen, ajoneuvomuotoilu, miten se liittyy konealaan?
”Ajoneuvomuotoilija suunnittelee kaikenlaisia ajoneuvoja polkupyöristä valtamerilaivoihin, myös työkoneita kuten traktoreita”, kertoo Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin ajoneuvomuotoilun vastuuopettaja Lassi Kaikkonen. ”Monilla on sellainen harhaluulo, että ajoneuvoilla tarkoitetaan henkilöautoja. Autot ovat vain pieni osa sitä.”
Ajoneuvomuotoilijan koulutus Lahden ammattikorkeakoulussa kestää neljä vuotta. Laajuudeltaan tutkinto on 240 opintopistettä. Kyseessä on varsin uusi koulutusohjelma, sillä ensimmäiset opiskelijat aloittivat vasta syksyllä 2011. Ensimmäiset suomalaiset ajoneuvomuotoilijat pääsevät kilistelemään valmistujaismaljoja siis keväällä 2015.
Ajoneuvomuotoilun koulutus on Euroopankin mittakaavassa harvinaista. Suomalaisia ajoneuvomuotoilijoita on maailmalla Kaikkosen mukaan kymmenkunta, joista lähes kaikki ovat valmistuneet Lahdesta teollisen muotoilun linjalta.
”Linjalla on ollut joka vuosikurssilla pari niin sanottua automiestä, jotka ovat sitten jatkaneet ajoneuvoihin keskittyneitä opiskeluita ulkomailla. Täällä on tehty aina kulkuneuvoja, joten ajoneuvoihin keskittyneelle koulutusohjelmalle oli tarvetta”, Kaikkonen sanoo.
Opit pätevät myös työkoneissa
Muotoilusta saatavat opit pätevät niin autopuolella kuin muissakin ajoneuvoissa. Koulun käytäville on ripustettu opiskelijoiden tekemiä työkonekonsepteja traktoreista erilaisiin työtä helpottaviin robotteihin. Koulutuksen monipuolisuudesta kertoo yritysyhteistyöhanke, jossa luotiin trukkivalmistaja Roclalle tulevaisuuden vastapainotrukin konsepti.
”Oli ajoneuvo mikä hyvänsä, niin suunnittelussa lähdetään siitä, miten se palvelee kuljettajaa tai matkustajia. Huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi ergonomia ja kuljetuskapasiteetti. Lisäksi pitää huomioida olosuhteet, joissa ajoneuvoa käytetään”, Kaikkonen selventää.
”Ensin tutkitaan ongelmaa ja vasta sen jälkeen lähdetään suunnittelemaan. Lopulta tehdään pienoismalleja ja jossain vaiheessa päästään pisteeseen, jossa voidaan tehdä ensimmäinen prototyyppi. Siihen tarvitaan kuitenkin paljon muidenkin panostusta, sillä ajoneuvot ovat monimutkaisia kokonaisuuksia. Suunnittelija ei yksin tee kaikkea.”
Tekniikka mukana opinnoissa
Hakijoista useimmilla on kiinnostusta muihin luoviin aloihin kuten teolliseen muotoiluun, mutta joukossa on myös hakijoita, joilla yhteishaun vaihtoehtoina on esimerkiksi autotekniikan tai muun teknisen alan opintopaikkoja. Myös pari autoinsinööriksi valmistunuttakin on opiskelijoiden joukossa. Tekninen puoli korostuu väkisinkin, sillä ajoneuvoja ei voi suunnitella vain paperille kauniita muotoja piirtämällä.
”Ajoneuvotekniikan perusperiaatteet täytyy hallita. Koulussa opiskellaan tyypilliset rakenteet lähtien voimansiirrosta ja moottorin toimintaperiaatteesta. Lisäksi käydään läpi turvallisuutta ja aerodynamiikkaa”, Lassi Kaikkonen kertoo.
Hänen mukaansa opiskelijoita yhdistää kiinnostus liikkuviin ajoneuvoihin ja erityisesti vauhdikkaisiin sellaisiin.
”Aika monella on prätkä, moottorikelkka, vene tai vastaava. Moni harrastaa lisäksi vapaa-ajalla jotain alaan liittyvää, kuten motocrossia. Löytyy vastapainoksi heitäkin, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään esimerkiksi joukkoliikennettä ja ajattelevat mielellään asioita isommassa mittakaavassa.”
Käytännön töitä
Opiskelu Lahdessa on hyvin käytännönläheistä. Perinteisiä luentojakin on, mutta iso osa ajasta kuluu erilaisten ryhmätöiden ja projektien parissa. Sosiaaliset taidot ja toisaalta kyky itsenäiseen työskentelyyn tulisi siis löytyä opiskelijan työkalupakista.
”Pienestä pitäen on kiinnostanut kaikki, mikä liikkuu. Minulla oli myös ennestään tuttuja, jotka olivat käyneet täällä teollisen muotoilun linjan. Kun kuulin, että täällä voi opiskella myös ajoneuvomuotoilijaksi, kiinnostus heräsi heti”, kertoo ensimmäistä vuotta koulussa opiskeleva Antti Alasalmi.
Alasalmi oli tietoinen ennen koulun alkua, että opiskelussa on paljon taiteellista opetusta, mutta runsas käsillä tekemisen määrä tuli hienoisena yllätyksenä. Saman totesi myös niin ikään ensimmäistä vuotta opiskeleva Antti Vahtola.
”Oli tiedossa, että tämä on aika käytännönläheistä hommaa, mutta tuli silti yllätyksenä, miten paljon täällä lopulta on pajatoimintaa, kuten metalli-, muovi- ja puutöitä.”
Muotoilu- ja taideinstituutissa korostuu nimensä mukaisesti tietynlainen taiteellinen lahjakkuus. Opiskelijoiden tekemät harjoitustyöt luokkahuoneiden seinillä ovat äärimmäisen taidokkaasti piirrettyjä. Huippupiirtäjä ei vastuuopettaja Kaikkosen mukaan tarvitse olla, mutta ideoita pitäisi pystyä esittämään visuaalisesti.
”Tietynlainen motoriikka on oltava. Olisi tärkeää, että on tottunut tekemään käsillään – oli se sitten puutöitä tai autonrassausta”, Kaikkonen sanoo.
”Piirtämistä on helpompi opettaa kuin oikeanlaista asennetta. Pitää olla halua luoda uutta ja ratkaista ongelmia – oli kyse sitten ajoneuvojen ulkonäöstä tai teknisistä asioista. Tänne tulevat eivät saa tyytyä olemassa oleviin ratkaisuihin vaan heidän on haluttava kehittää asioita eteenpäin.”
Alalla pula naisista
Ajoneuvomuotoilijaksi opiskelevat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Vastuuopettaja Kaikkonen toivoisi entistä enemmän hakijoita varsinkin maakunnista.
”Pieniltä paikkakunnilta löytyisi paljon potentiaalisia opiskelijoita, jotka eivät välttämättä edes tiedä tällaisesta vaihtoehdosta.”
Ajoneuvosuunnittelu on alana miesvoittoinen, johtuen ehkä sen maineesta automiesten maailmana. Lahdessa on jokaisella vuosikurssilla mukana myös pari naisopiskelijaa. Ajoneuvomuotoilijan ammatista haaveileville naisille Kaikkosella on selkeä viesti.
”Alalla on naisista huutava pula. Usein ajoneuvon ostajana on nainen, tai ainakin naisen sana painaa ostopäätöstä tehdessä paljon. Myös työkoneen käyttäjä on yhä useammin nainen.” n
Katso VIDEO!
www.koneviesti.fi
Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse
- Hitsaus, osa 10: Ota haltuun perustiedot kaasuhitsauslaitteista ja käyttötekniikoista
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan