Viljankuivausta aurinkoenergialla - Viljakas-kuivuri, esittely

Viljan viljelyn energiakustannuksia voi merkittävästi laskea käyttämällä kuivaukseen aurinkoenergiaa. Elinkaariarvioinnin perusteella esimerkiksi ohran viljelyyn tarvittavasta energiasta jopa puolet menee viljan kuivaukseen vuodesta riippuen.
Hydraulitoiminen pohjakuljetin liikuttaa kuivattavaa viljaa kuivurin ylempänä olevasta takareunasta alamäkeen kohti etureunaa.

VIljakas-kuivuri on paranneltu versio perinteisestä kylmäilmakuivurista, ja se käyttää lisälämmönlähteenä kuivauksessa aurinkoenergiaa. Taloudellisen säästön lisäksi aurinkoenergian käyttö viljan kuivauksessa on suotavaa myös ympäristönäkökulmasta. Viljakas-kuivurissa voidaan hyödyntää myös tilan muuta lämmöntuottoa, kuten hakelämpökeskuksen energiaa.

Viljakas-kuivuri kuivaa sen kehittäjän Jorma Marttilan mukaan perinteisiä kylmäilmakuivureita nopeammin ja tasaisemmin ilman viljan kuorettumista ja samalla roskat poistaen. Marttila on kehittänyt aurinkoenergiaan perustuvaa viljankuivausta jo yli 15 vuotta.

Aurinkoenergia kerätään Viljakas-kuivurissa laajoilla mustilla katto- ja seinäpinnoilla. Auringon säteilyteho on suurimmillaan 1 000 W/m2, josta 40 % saadaan hyödynnettyä kuivauksessa. 50 kW:n kuivausteho on siis saavutettavissa 125 neliön aurinkokeräinalalla.

Kuivurirakennuksessa voidaan hyödyntää jo olemassa olevia rakenteita lämmönkeräiminä. Kuivurin teho riippuu säästä.

Kuivuriratkaisu on huomioitu myös erilaisissa kilpailuissa, ja Viljakas sai vuoden 2014 EnergiaOivallus-tittelin sekä oli Maaseudun Tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailun finaalissa.

Käyttö

Kuivurin automatiikka on säädetty niin, että se optimoi kuivaustehon sääolosuhteiden mukaan. Kun sää on riittävän lämmin ja kuiva, automatiikka käynnistää kuivauksen. Samalla säätyy puhaltimen teho viljan määrän, kosteuden ja käytettävissä olevan lisälämmön mukaan. Samalla vilja kiertää kuivurissa.

Kuivuri voidaan täyttää 3-35 kuutiolla viljaa. Marttilan mukaan 30–35 kuution erän kuivaaminen kauppakelpoiseksi kestää 1–3 vuorokautta säästä ja viljan kosteudesta riippuen. Sadonkorjuukautena kuivurin teho riittäisi Marttilan laskelmien mukaan 90–200 viljatonnille.

"Kuivuria voi käyttää myös rinnakkain lämminilmakuivurin kanssa esimerkiksi puskurivarastona tai esikuivauksessa", Marttila sanoo.

Viljakas-kuivuria voidaan myös skaalata isommaksi asentamalla useampi koneistomoduuli vierekkäin.

Kuivuri soveltuu Marttilan mukaan erityisesti piensiemenille, kuten rypsille ja nurmikasveille sekä herneelle, härkäpavulle, rukiille ja siemenviljalle.

Palkokasvien, kuten herneen ja härkäpavun, kuivaus vaatii matalan lämpötilan suuren siemenkoon takia, näin kuivaustulos on tasaisempi, eikä kuivu vain pinnasta, kuten kovemmalla lämmöllä kuivatessa.

Samoin siemenviljan itävyys pysyy parempana käytettäessä matalampaa kuivauslämpötilaa.

Piensiementen keveys ei myöskään häiritse kuivausta, koska kuivausteho ja ilmamäärä saadaan säädettyä kullekin kuivattavalle erälle erikseen.

Kuivauksen aikana rikkakasvien ja roskien seulonta parantaa viljaerän laatua.

Kuivuri toimii kaikilla viljoilla, mutta soveltuu Marttilan mukaan parhaiten luomutuotantoon ja erikoiskasveille, joissa kuivattavat kuutiomäärät pysyvät maltillisimpina. Rajoittava tekijä muuten sopivissa käyttökohteissa on siis kuivurin kapasiteetti. Samasta syystä kuivuria suositellaan pienille ja keskisuurille tiloille tai isojen tilojen lisäkapasiteetiksi olemassa oleville ???.

Rakenne

Myös kuivurin kantavat rakenteet on tehty ekologisesti puusta käyttämällä lankkua, kertopuuta sekä vaneria. Kuivurin pohja on suomulevyä, josta kuivausilma puhalletaan läpi.

Kuivuri koostuu kuivauslavan lisäksi pohjakuljettimesta, spiraalikuljettimesta, sulkusyöttimestä, seularuuvista, rikkaruuvista, esipuhdistimesta, kuivuripuhaltimesta sekä ohjausjärjestelmästä. Ohjausjärjestelmä mahdollistaa kuivurin käytön eri ohjelmilla, kuten käsitäytöllä sekä täysin automaattisella ohjelmalla.

Kuivuri on rakenteeltaan lavakuivuri, joka on nostettu kaltevaan tasoon. Lavan pohjalla oleva kaksiosainen hydraulitoiminen kolakuljetin sekoittaa ja liikuttaa viljaa. Ratkaisulla saavutetaan Marttilan mukaan moninkertainen teho verrattuna perinteiseen kylmäilmakuivuriin, kun lisälämmön ohella viljaa kierrätetään ja sekoitetaan kuivurissa.

Kolakuljetin liikuttaa viljaa kuivurin ylempänä olevasta takaosasta kohti alareunaa, josta vilja kiertää seularuuvin ja esipuhdistimen kautta spiraalikuljettimelle. Näin poistetaan pienet rikat ja kevyet roskat.

Spiraalikuljetinta voidaan käyttää niin kuivurin täyttöön, kuivausaikana viljan kierrätykseen kuivurin alaosasta takaisin yläosaan ja kuivauksen jälkeen kuivurin tyhjentämiseen esimerkiksi siiloon, kärryihin tai säkkeihin.

Viljakas-kuivuria myy ja markkinoi Marttilan puu ja metalli. Yrityksen kotipaikka on Siikalatvan Kestilä.

Kuivurin automatiikka, hydrauliikka, puhdistusjärjestelmä sekä kuivurin seinä- ja pohjaelementit ovat paikallisten alihankkijoiden valmistamia.

Kiinnostuitko aiheista?