Valtroihin kierrätysosia

Valtran etuakselit ovat kysyttyä tavaraa. Valtra-purkuosia välittävästä SR-Harvesting Oy:stä kerrotaan, että akseleiden osia kysytään heiltä päivittäin.

Valtroihin on saatavilla sekä tehdaskunnostettuja komponentteja että kierrätysosia, jotka ovat toimivia traktoreista purettuja osia, joiden kunto on tarkastettu ennen myyntiin laittoa. Erityisesti vanhempiin Valmet-malleihin on saatavilla kierrätysosia, jotta niiden korjaaminen olisi omistajille taloudellisesti järkevää. Kierrätysosia on noin 4 000 nimikettä.

Traktoriin voi tilata tehdaskunnostetun moottorin tai vaihteiston suoraan Valtran tehtaalta paikallisen Valtra-huollon kautta. Tehtaalla vanha vaihteisto tai moottori on purettu, kuluneet osat on vaihdettu uusiin ja osakokonaisuuteen on tehty tarvittavat kalibroinnit.

Uudelleen valmistetuissa vaihteistoissa on sama vuoden takuu kuin uusissa vaihteistoissa. Tällä hetkellä Valtralta saa noin 20 erityyppistä uudelleen valmistettua vaihteistoa, mukaan lukien N- ja T-sarjan, 6000- ja 8000-sarjan sekä A- ja 100-sarjan mallien vaihteistot. Valtran uudelleen valmistamat vaihteistot ovat vastaavaa uutta vaihteistoa 60 % halvempia.

Suomessa sijaitseva AGCO Power -tehdas kunnostaa vuosittain noin 1 000 moottoria. Uudelleen valmistetun AGCO Power -moottorin hinta on 20–40 % alhaisempi verrattuna uuteen moottoriin.

Kierrätysosat saadaan purettavista traktoreista. Käytännön purkutöistä ja osien varastoinnista vastaa SR-Harvesting Oy Virroilla. Kierrätysosa toimitetaan lähimpään Valtran varaosapisteeseen. Valtran varaosakannasta voi suoraan nähdä kierrätysosien saatavuuden ja määrät.

SR-Harvesting Oy:n Valparts-varaosatoiminta on ollut käynnissä vuodesta 2014 alkaen. Sitä pyörittää yrittäjä Jukka Salin. Tähän mennessä traktoreita on purettu yli kaksi ja puolisataa kappaletta. Nykyisin osa purettavista koneista tulee Tanskasta Sjoerup Traktor A/S -traktoripurkaamon kautta.

Jukka Salin kertoo, että yhteistyö Valtran kanssa on tiivistä ja nykyisin noin 50 % osista menee Valtran kautta. Osat hyllytetään alkuperäisen varaosanumeron mukaan, jotta osia pystyisi etsimään Valtran tietojärjestelmässä ja osan sopivuus olisi helppo varmistaa.

Ehkä kaikkein kysytyimpiä osia ovat etuakseleiden osat, niitä kysellään lähes päivittäin. Tehdaskunnostetuista osista poiketen Valtran kierrätysosilla on 6 kuukauden takuu ja asennuksen tapahtuessa Valtran huollossa myös asennustyöllä on 6 kuukauden takuu. Osan hinta on 55 % uuden hinnasta.

Jussi Laukkanen

 

Kiinnostuitko aiheista?