Uudistunut Husqvarna Technical Extreme -metsurin turva-asu - Lisää turvaa ja mukavuutta

Husqvarna toi 2012 markkinoille oman ammattilaistason vaativimpien käyttökohteiden asumallin, Technical Extremen. Nyt asu on päivitetty uusimmilla innovaatioilla ja yksityiskohtiin on tullut parannuksia – asun voi sanoa olevan kokonaan uusi.
Husqvarnan turva-asumalliston huipputuote, Technical Extreme uudistui tälle talvelle. Koneviesti kokeili ja vertaili, miten asu on muuttunut.

Ammattilaistason metsurin turva-asut ovat kysyttyjä tuotteita, etenkin Keski-Euroopan metsurivaltaisemman korjuun maissa. Jyrkillä rinteillä ja hankalissa työasennoissa vaaditaan asuilta joustavuutta ja ominaisuuksia. Asujen kehitys hyödyttää myös meitä pohjoismaisia moottorisahankuljettajia, vaikka työskentelyolot eivät meillä ole yhtä vaativat. Kilpailu turva-asujen markkinoilla on kovaa, ja siksi Husqvarna on päivittänyt Technical Extreme-huippuasun entistä paremmaksi.

Uutta materiaalia mukana

Extreme-asun tullessa markkinoille 2012, se oli muotoiltu aikaisempia Husqvarna-malleja istuvammaksi. Vaikka joustavia materiaaleja oli käytetty asuissa jo aiemmin, nyt esimerkiksi hihojen ja lahkeiden muotoja oli napakoitettu. Uusin versio on samalla mitoituksella edellisen version kanssa, eli hyvä perusta on ollut valmiina. Muutoksia materiaalien osalta on tullut moneen kohtaan. Samalla asun huomio-oranssiväritteinen osuus on suurentunut huomattavasti, myös heijastimia on lisätty, mm. selän reunoihin on tullut pystyasentoon reilut heijastimet. Edelleen asun mustat alueet sisältävät piilotetut heijastinompeleet. Vetoketjut ovat edelleen varsin hentoiset, tosin vedenpitävillä tiivistesuikaleilla varustetut.

Asuun on käytetty aivan uutta materiaalia. Punainen, hieman kumimainen kangasmateriaali on korvannut aikaisempaa harmaata kangasta useissa kohdissa. Takin kyljet, housujen takaosa ja lahkeiden alaosan takapuolet ovat kyseistä materiaalia. Sen pintaliukkaus vähentää esimerkiksi lumen kastelevaa vaikutusta, materiaali on näppituntumalta myös paremmin risujen pistoja kestävää.

Parempi ja suojatumpi tuuletus

Asun tuulettuvuutta on muutettu. Selkäosan reunoihin jätetyt aukot sallivat ilman poistumisen myös sivuille, aiemman vaakasuoran selän lipan lisäksi. Vaikutuksen huomasi jo pienelläkin tuulella, selän viileys tuntui selvästi. Jopa siinä määrin, että takin kanssa oli käytettävä kevättalvella väliasua. Kesäolosuhteissa lisätuuletus on hyvä asia. Takissa on kaksi kumista säätönarua, toinen vyötärön kohdalla ja toinen takin helmassa. Jälkimmäisellä saa takin pysymään napakasti alhaalla.

Ensimmäisen Extremen tavoin uudenkin version kainaloissa ja lahkeiden takaosissa ovat vetoketjulliset tuuletusaukot. Edelllisen version kokeilussa ne todettiin muutoin hyviksi, mutta niissä ei ollut minkäänlaista suojaverkkoa. Se salli roskille vapaan pääsyn asun sisälle, sekä ilkeästi väylän myös ampiaisille ja paarmolle. Valmistaja on selkeästi ottanut vinkeistä vaarin, nyt tuuletusaukoissa ovat mustat, vahvat suojaverkot.

Lisää taskuja ja uusi napitus

Taskujen määrää on lisätty. Aikaisempi yksi rintatasku on saanut kaverin. Myös vasempaan hihaan on toteutettu olkatasku, jossa on turvallista säilyttää esimerkiksi kännykkää. Takin sisällä on tasku myös ensiapupakkaukselle. Sen käytettävyys on hieman hankalaa Suomessa, koska meillä asun päällä on yleensä erillinen varustevyö joka estää kyseisen taskun käytön.

Housujen takataskut toimivat vanhaan tapaan myös ilmanvaihdon parantajina. Oikeassa lahkeessa on korkea mittatasku, johon voi laittaa viilan tai sahan yleistyökalun.

Housut ovat vyötärömalliset ja mukana on nappikiinniteiset olkaimet. Aikaisemman version tuplanapillinen vyötärö on muuttunut painonappi+koukku-yhdistelmäksi. Aiempi kokemus painonappien toiminnasta kyseisessä kohdassa on paljastanut ongelmia kestävyydessä: painonappi avautuu rasituksessa ja koukku taasen joutuu liian koville ‒ rehelliset napit olisivat helpommat korjata.

Lahkeissa uusi innovaatio

Lahkeissa on säilytetty hyväksi havaittu lahkeen suun rakenne. Lahkeen suussa on lyhyen hihnan päässä koukku, jolla lahkeen saa kiinnitettyä maiharimallisten turvakenkien nauhoihin. Lisäksi lahkeessa on jämerä kiristysremmi, jolla lahkeen saa kiristettyä tiukasti kenkien varsien päälle. Näiden ratkaisujen avulla lahje pysyy alhaalla ja lumen pääsy lahkeen sisään on estetty tehokkaasti.

Suurin, mallisuojattu uuden asun uutuus on polvien kohdalla, niissä on käärmeen kulkujäljen muotoisia ompeleita. Ratkaisu on saanut tyyppinimen Tech-Knee. Ompeleiden on tarkoitus parantaa viiltosuojauksen toimintaa. Ajatus menee niin, että sahaajan polven ollessa koukistettuna ompeleet pitävät polven kohdan ilmavana. Näin teräketjun osuessa viiltosuojaan jää viiltosuojalle enemmän tilaa ja siten aikaa tukkia terälaite ja estää sen liikkuminen. On nimittäin havaittu, että viiltosuojain toimii sitä paremmin, mitä väljemmin se on sijoitettu. Nyt kun asujen istuvuus on napakoitunut, on viiltosuoja useasti liian tiiviisti polven kohdalla. Se johtaa haveritilanteessa pahimmillaan läpisahaukseen. Uusi muotoilu mukavoittaa myös asun käyttöä, ilmavampi rakenne vähentää risujen iskuvoimaa polvien kohdalla.

Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?