Huoleton ilmajäähdytys - Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Ilmajäähdytyksestä tuli sotien jälkeen varteenotettava vaihtoehto nestejäähdytykselle, mutta monista hyvistä ominaisuuksista huolimatta meillä sen suosio rajoittui pariin traktorimerkkiin. Auto- ja työkonepuolella se oli paljon yleisempi, Kupla-Volkkarit jäähdytettiin puhaltimella, samoin monet puimurit, tiehöylät, kaivinkoneet ja vaunukompressorit.
Englantilainen Saunderson Little Universal oli ensimmäisiä ilmajäähdytettyjä traktoreita, sen valmistus alkoi vuonna 1910. Tuon ajan ilmajäähdytteiset autot viilenivät osittain ajoviimalla, mutta Saundersonin 2-litrainen sylinteri jäähdytettiin puhaltimella. Yläneen Vanhakartanoon ostettiin Saunderson L -malli heti tuoreeltaan, mutta se osoittautui täysin epäonnistuneeksi hankinnaksi. Kuvan traktori on ikuistettu Englannissa vajaat 110 vuotta sitten.

Ilmajäähdytteisiä moottoreita tehtiin jo 1800-luvulla, mutta laajemmin niitä alettiin hyödyntää vasta seuraavan vuosisadan alussa. Ensimmäisiä ilmajäähdytteisiä maatalouskoneita lienevät olleet itsekulkevat McCormick Auto Mower -niittokoneet, joita tehtiin vuosina 1897–1906.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?