Voimaa Linnavuoresta - Agco Power 75 vuotta

Osittain vuoren sisään sota-aikaan rakennetusta korjaamosta on 75 vuodessa kehittynyt maailmanlaajuisesti merkittävä dieselmoottoreiden tuottaja. Menestyksen salaisuutena on ollut ennakkoluuloton tuotekehitys, Linnavuoressa ei ole koskaan oltu jälkijunassa. Eräässä vaiheessa omistajat vaihtuivat hyvinkin tiuhaan, eikä yksikään mieltänyt tosissaan tehtaan vahvuuksia, mutta vuonna 2004 alkanut Agco:n aika on avannut lopullisesti kansainväliset markkinat.
Linnavuoren ensimmäiset dieselit perustuivat lainatekniikkaan. Ruotsalaisen June-Munktell:in lisenssillä tehdyt suurikokoiset raakaöljymoottorit menivät sotakorvauskuunareiden apumoottoreiksi. Muita Linnavuoren sotakorvaustuotteita olivat Skandiaverkenin veturidieselit ja Atlaksen kompressorit, joita tehtiin myöhemmin myös kotimarkkinoille. (Kuva: Agco)

Linnavuoren moottoritehtaan synty juontaa kansalaissodan jälkeiseen Turkuun, missä aiemmin venäläisten hallinnoimalla lentoasemalla aloitettiin lentokoneiden ja lentokonemoottoreiden korjaustoiminta. Syksyllä 1919 korjaamo siirrettiin Santahaminaan ja nimettiin Ilmailupataljoonan ilmailutelakaksi. Pari vuotta myöhemmin telakan rinnalle perustettiin lentokonetehdas ja vuonna 1928 erilliset yksiköt yhdistettiin Valtion Lentokonetehtaaksi.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?