Traktorionnettomuuksien huippu 1920-luvulla - Vaarallinen peltovetäjä

Traktorit alkoivat yleistyä 1920-luvun alussa parhaimmillaan parin kolmensadan koneen vuosivauhdilla, mutta peltotöiden helpottumisella oli myös synkkä puolensa. Vuosikymmenen mittaan sattui lukuisia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, joista suurin osa johtui vähäisestä tietotaidoista.
Traktoreiden määrä kasvoi moninkertaiseksi 1950-luvulla. Pelloilla tapahtuneet onnettomuudet vähenivät, mutta eivät loppuneet. Nostolaitteeseen kytketty työkone esti tehokkaasti ympärimenon, mutta työntövarren korvake oli kiusallisen helppo ja tehokas kiinnityspiste hinaustilanteissa. Suurin osa sotien jälkeisistä traktorisurmista lienee aiheutunut tämän kaltaisesta tilanteesta. Turvaohjaamot ovat vähentäneet onnettomuuksia, mutta kokonaan ne eivät ole loppuneet.

Itsenäisyytemme ensimmäisinä vuosina maalla ja kaupungeissa elettiin jatkuvassa hengenvaarassa. Teollisuuslaitoksissa risteili suojaamattomia hihnoja ja akseleita, pienemmät ja isommat räjähdykset olivat tavallisia, putoamisia tapahtui tämän tästä. Työsuojelu nähtiin tarpeelliseksi vasta paljon myöhemmin.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?