Tavoitteena 0 virhettä - Peterboroughin moottoritehdas, Englanti

Perkinsin Peterboroughin tehdas on hyvä esimerkki nykyaikaisesta teollisuustuotannosta. Tehdas on suunniteltu tuottamaan jopa puoli miljoonaa dieselmoottoria vuodessa minimaalisin laatupoikkeamin.

Perkinsin suurin moottoritehdas sijaitsee Peterboroughissa Itä-Englannissa. Tehdas toimii yhä 1940-luvulla rakennetuissa halleissa, mutta koko tuotantojärjestelmä on uusittu viimeisen 20 vuoden aikana. Tärkeä osa tätä uudistusta on ollut tehostettu laatukontrolli.

Nykyaikaisessa teollisuustuotannossa laadun varmistus voidaan viedä hyvin lähelle täydellistä. Kun aikaisemmin valmis tuote testattiin tuotantolinjan päässä tuotteen myyntikelpoisuuden varmistamiseksi, tarkastetaan tänä päivänä yksittäistenkin työvaiheiden onnistuminen reaaliaikaisesti ja usein lähestulkoon aukottomasti.

Laadunvarmistus lähtee pienistä asioista. Kun tarkastellaan esimerkiksi kokoonpanolinjaa, nähdään, että kaikilla erilaisilla osilla on oma kannellinen laatikkonsa. Kansilla on tässä tapauksessa tärkeä tehtävä.

Jos työntekijä erehdyksessä ojentaisi kätensä kohti M8 -muttereiden laatikkoa sellaisessa vaiheessa, kun hänen olisi ensin pitänyt asettaa M8-aluslevy paikoilleen, havaitsee järjestelmä virheen ja pysäyttää työpisteen toiminnan kaikkine työvälineineen.

Samalla tavoin työvälineet kieltäytyvät toimimasta, jos työntekijä ottaa vaikkapa mutterinvääntimeen seuraavana vuorossa olevaan mutteriin sopimattoman hylsyn. Työkalutelineessä jokaisen hylsyn alla on anturi, joka rekisteröi siihen tarttumisen. Virheiden syntyminen pyritään näin estämään jo ennakolta.

Peterboroughissa jokainen moottori saa kokoonpanolinjan alussa oman elektronisen tunnuksen, tagin, joka seuraa moottoria koko sen matkan tehtaalla. Tunnuksen takana on tiedosto, johon taltioidaan joka ikinen kokoonpanotapahtuma.

Näin on mahdollista myöhemmin selvittää ongelmatilanteet ja niiden syyt, oli sitten kysymys yksittäisen työntekijän virheestä tai jostain isommasta ongelmasta, joka vaatii muutoksia joko itse tuotteeseen tai sen valmistustapoihin.

Perkins on ollut vuodesta 1998 alkaen osa Caterpillaria. Tehtaan tuotannosta merkittävä osuus menee suoraan Caterpillar-koneisiin, mutta tämän lisäksi Perkins valmistaa moottoreita lukuisille muille asiakkailleen.

Kiinnostuitko aiheista?