Jankkurointi ei ainoa vaihtoehto

Täsmäkuohkeutusta

16.3.2017 / Koneviesti 04/2017

Väderstadin ratkaisussa matalakuohkeutuspiikin työsyvyyttä ja lannoitteen sijoitusta voidaan säätää. Piikki on asemoitu kulkemaan takana tulevien kylvövantaiden kanssa synkronissa.

Olemme Loimaan Suorakylvökentällä voineet vertailla eri menetelmien aiheuttamaa mekaanista kuormitusta. Tämän jutun graafissa vuodelta 2014 näkyy miten eri menetelmät ovat tiivistäneet maata.

Huomataan, että esimerkiksi syyskultivointi on luonut selvän anturan noin 10 senttiin. Myös suorakylvömenetelmien pintaosissa on tiivis maakerros. Yli 2 Mpa:n painevastus aiheuttaa kasvin juurille selviä ongelmia, jolloin ne eivät kykene tunkeutumaan syvemmälle vapaasti. Juuristo haarottuu, eikä pääse maassa syvemmällä oleviin vesi- ja ravinnevarantoihin käsiksi.

Painetun Koneviestin kestotilaajana tai Koneviestin sähköisten palveluiden tilaajana sinulla on lukuoikeus kaikkeen koneviesti.fi:ssä olevaan sisältöön (artikkelit, arkistot ja näköislehdet).


Lisämateriaali

Tarkkaile tiivistymien muodostumista

Maaperä joutuu aina ottamaan vastaan kuormitusta viljelytoimien yhteydessä. Tarkkailemalla työn tulosta myös pintaa syvemmältä, voidaan toimintaa säätää tarvittaessa.

Lapio olisi hyvä väliin olla mukana pellolla, sillä jo simppeli kuoppa kertoo paljon sekä muokkauksen onnistumisesta, että maassa mahdollisesti olevista tiivistymäkerroksista. Ohessa muutama kuva, jotka valaisevat aihetta.