Supermagneetilla maagista vetovoimaa

Neodyymi-supermagneeteilla saavutetaan jopa 500 kilon nostokyky – pienemmät ja edullisemmat mallit käyvät vaikkapa järveen pudonneiden työkalujen tai uistinten nostamiseen. Tutustuimme 130 kilon magneetin ominaisuuksiin.

Laiturilta lipeävä avain tai ahtaaseen lattianrakoon sujahtava prikka saattavat aiheuttaa spontaaneja stressipiikkejä. Ilman tarkoitukseen suunnattuja työkaluja koko remontti saattaa viivästyä uusien osien etsimisen tai hankkimisen vuoksi. Oma lukunsa lienevät ahdin valtakuntaan päätyneet auton- tai kodinavaimet ja muut tarvekalut.

Metallinpaljastimiin ja muihin erikoislaitteisiin erikoistunut Finndetector Oy tarjoaa uponneiden työkalujen onkijoille ratkaisuksi neodyymi-supermagneetteja. Malleja on viisi – pienimmän nostokyky on 130 kg ja suurimman peräti 500 kiloa. Tehokkaimmankin magneetin halkaisija on ainoastaan 100 mm, paksuus 30 mm ja paino 0,9 kiloa, joten kaikki mallit ovat keveitä heittää.

Kalastusta

Maahantuojan mukaan magneetteja käytetään työkalujen onkimisen lisäksi mm. irronneiden porakruunujen nostamiseen rei’istä. Oma taiteenalansa on ns. magneettikalastus, jossa vesistöistä etsitään metalliesineitä, kuten sotamuistoja tai muita lähihistorian esineistöä.

Testimagneettimme oli malliston pienin, eli 130 kilon nostokyvyn malli. Hintaa verkkokaupassa on 99,99 euroa, kun väkevimmät magneetit maksavat lähes 400 euroa. Mukana toimitetaan 15 metrin köysi – käyttöä voi helpottaa esimerkiksi Piipon pyörivällä köysikelalla, jolloin sotkeutumisvaaraa ei ole.

Magneettia käytetään yksinkertaisesti heittämällä se veteen ja naaraamalla hiljaa takaisin. Termi magneettikalastus ei ole täysin metsässä, sillä etenkin veneestä tai sillalla onkimalla magneetti alkaa raudan lähestyessä nykiä kalan tapaan. Rannalta heitettäessä 130 kilon magneetin tarttumavoima oli esim. polkupyörän kohdalla rajoilla, sillä pyöreisiin putkiin on hankala saada otetta.

Taakan irtoaminen tapahtui yleensä laahausvaiheessa, sillä kiviin ja mutaan osuessaan magneetti saattoi lipsahtaa irti. Paras tapa oli pitää köydessä tasainen veto, jolloin esineet irtosivat hiljalleen pohjamudasta. Myös suoranosto ylöspäin avitti asiaa. Kookkaampien vanhojen esineiden kohdalla ongelmaksi muodostui ruoste, joka irtosi pinnasta magneetin mukana ja varsinainen kappale tipahti takaisin pohjaan. Mukana tulee usein myös kiviä ja muuta kuonaa, joten magneettia joutuu puhdistamaan lähes joka naarauksen jälkeen.

Magneettikalastuksessa tulee noudattaa samoja käytössääntöjä kuin muussakin metallinetsinnässä, eli löytynyt rautaromu on syytä kuljettaa pois, eikä jättää lojumaan rannalle.

Varoituksen sana

Supermagneetit soveltuvat myös kuivalla maalla tapahtumaan siivoukseen – suurimmat mallit ovat osittain jo korvanneet esim. sähkömagneetit metallien erottelussa. Pienemmässä mittakaavassa jo 130 kilon magneetilla voi esimerkiksi keräillä nauloja ja muuta metallirihkamaa pihamaalta. Ruuvit ja naulat lentävät magneettiin noin viiden sentin etäisyydeltä. Esimerkiksi järveen tippuneiden avainten tapauksessa pienimmän magneetin täytyy tarttuakseen osua varsin tarkasti oikealle kohdalle.

Supermagneettien kokoonsa nähden suurien tartuntavoimien vuoksi maahantuoja kehottaa noudattamaan etenkin vahvimpia malleja käsiteltäessä varovaisuutta – kokemattoman käsissä sormet saattavat helposti litistyä magneetin ja metallin väliin. Internetistä löytyneiden uutisten mukaan ihmiset ovat menettäneet suurten magneettien vuoksi jopa sormiaan. Magneettia suositellaan säilytettäväksi kaukana elektronisista laitteista, maksukorteista ja sydämentahdistajista.

Satojen kilojen tartuntavoimista puhuttaessa mieleen tulee luonnollisesti kysymys, kuinka magneetin saa irti? 130 kilon malli irtoaa yleensä liu’uttamalla ja esineen laidasta vääntämällä, mutta esim. vahingossa sillankaiteeseen tarttuessaan irrottaminen vaatii hieman voimaa. Maalatuista ja limaisista pinnoista irrottaminen on helpompaa, apuna voi käyttää vaikkapa ruuvimeisseliä, jonka avulla vääntää sidontalenkistä. Maahantuojan mukaan samat irrotusmenetelmät tepsivät myös tehokkaammille magneeteille.

Supermagneetti lienee urakoitsijalle työkalu, jonka tarpeellisuutta ei tasaisessa arkiaherruksessa välttämättä ymmärrä. Tehtävänsä täyttäessään magneetti kuitenkin maksaa arvonsa nopeasti takaisin. Kadonnen osan löytymisen tuomalle helpotuksen tunteelle ja vaivan säästölle on hankala laskea hintaa.

Lisätietoja: www.finndetector.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?