Puhdas energia jyrää - Aurinkoenergian uusi aika

Helposti unohtuu, että pohjoisessa Suomessa aurinko paistaa kesällä jopa tehokkaammin kuin Keski-Euroopassa! Uudet isot hakkeet osoittavat, että aurinkoenergia sopii moneen. Atria Suomen iso hanke on todella merkittävä ja ala poikii myös uutta yrittäjyyttä, kuten esimerkki Ekodronesta kertoo.
Hankkeessa hyödynnetään Nurmon tehdasalueella jo olevia asfalttikenttiä ja rakennusten kattoja. Yksittäisen paneelin huipputeho (kWp) on 270 W tai 320 W.

Aurinkosähkön tuotanto on myötätuulessa. Alalla on useita toimijoita, nykyiset tukielementit (investointitukitaso 25–35 %) kannustavat eteenpäin ja isoja hankkeita putkahtelee jatkuvasti uutisiin. Myös kotitalouksille tarjotaan asennuksiin tukea.

Auringosta virtaa

Atria Suomen iso aurinkosähköpuisto tulee valmistuessaan syksyllä 2018 olemaan kokoluokaltaan Suomen suurin. Tehtaan alueelle tullaan asentamaan yli 24 000 aurinkopaneelia. Niitä asennetaan sekä maahan, että tehdashallien katoille. Valmistuessaan tehtaan energiantarpeesta katetaan noin 5 % eli 5 600 MWh omalla paikallissähköllä, kertoo tekninen johtaja Tapani Potka Atria Suomi Oy:stä.

Aurinkosähkön tuotantohuippu, eli kevään ja kesän tehokuukaudet sopivat hyvin ison teollisuuslaitoksen yhteyteen, sillä kesän kuumimmilla kuukausilla myös jäähdytystehon tarve on tehtaalla suurin.

Puhdas aurinkoenergia sopii erityisen hyvin kotimaisen tuotannon jalostajalle ja isommilla henkseleillä kun toimitaan, oli hankkeeseen mahdollista sisällyttää myös tutkimuksellinen elementti. Investointituen myöntäjälle, työ- ja elinkeinoministeriölle, iso energiakärkihanke sopi myös hyvin.

Uutta soveltavaa tekniikkaa

Hanketta varten on perustettu oma yhtiö Nurmon Aurinko Oy, jossa Atria Suomi ja hankkeen tekniikkatoimittaja Solarigo Systems toimivat yhdessä.

Hankkeessa testataan myös erilaisia pilottiosioita, kertoo Solarigo Systemsin Jukka Muilu. Osa paneeleista varustetaan auringon suunnan mukaan kääntyviksi. Isossa tehdaskiinteistöjen kokonaisuudessa on myös mahdollista testata kiinteistön sisäistä ns. Smart Grid älyverkkoa. Jäähdytyksen suuri tarve mahdollistaa energiaa säästävien uusien teknisten ratkaisujen testausta ja myös sähköenergian varastointia tullaan kokeilemaan. Ja sellainenkin uusi tilanne, kuin sähkönkäytön kysyntäjousto on pilotoitavissa. Eli, jos sähkön kysyntää voidaan ohjata pois kuormitushuipuista, niin järjestelmän kokonaistaloudellisuus paranee.

Ensimmäiset kennot kytketään toimintaan jo heinäkuussa ja kokonaisuudessaan hanke valmistuu syksyyn 2018 mennessä. Valmiina koko hanke tulee olemaan huipputeholtaan 6 MW ja investointi kokonaisuudessaan on 6,8 milj. euroa.

Nurmon Auringon palvelukonsepti noudattaa Solarigo Systemsin pienemmistä hankkeista jo tuttua mallia, jossa loppukäyttäjän ei tarvitse maksaa investoinnista vaan saa käyttöönsä ”avaimet käteen”-konseptin mukaisesti valmiin palveluratkaisun.

Kiinnostuitko aiheista?