Pressuhallin pystytys - Säältä suojaan

Uusi noukinvaunu ei mahtunut vanhaan halliin, mutta karjatilan kallein kone piti saada suojaan säältä talven ajaksi. Järkevimmäksi ratkaisuksi vaunun kausivarastointiin todettiin pressuhalli, jonka hinta nettikaupassa oli 8 900 euroa (alv 0 %).
Kokonaiskustannuksia pressuhallista kertyi arviolta alle 11 000 euroa.

Teräskaarirakenteiset pressuhallit yleistyvät maatalouskäytössä etenkin konesuojina. Pressuhallin etuja perinteiseen lankkurunkoiseen halliin verrattuna ovat nopea pystys, perustus ilman betonirakenteita ja hallin siirrettävyys. Juuri nämä asiat kallistivat päätöksen pressuhallin puolelle, kun Utajärvellä Lerkan tilalla tarvittiin konesuoja.

Valintoja tarpeen mukaan

Pressuhallin toimittajaksi valikoitui Landtek Oy, jonka tuotteita myydään hallikauppa.fi-verkkokaupassa. Landtek-hallin eduiksi katsottiin 900 g/m2 PVC-muovinen katekangas ja teräsrungon suoraseinäinen profiili, minkä ansiosta hallin sivut saa hyötykäyttöön. Teräsrungolle Landtek lupaa viiden vuoden takuun.

Valmistajalta valittiin levein 10 metrin runkokoko. Pituuksia tässä leveydessä on saatavissa 10 metristä 25 metriin 2,5 metrin välein. 11 metriä pitkän vaunun vuoksi valittiin 12,5 metriä pitkä halli. Suoran seinän korkeus hallissa on kolme metriä, saatavana on myös puoli metriä korkeammat seinätolpat. Myös verho-ovien koossa on valinnanvaraa, Utajärvellä valittiin 4x4 metrin ovi.

Kausittaiseen varastokäyttöön hallin pohjan ei tarvitse olla yhtä kantava kuin jatkuvasti käytössä olevissa konesuojissa. Hallin rungon alustan kiertää alajuoksu, joka pitää saada tasaiselle alustalle, joten tasoitettu ja tiivistetty sorapatja on kuitenkin oltava. Myös sulamisvedet pitää saada virtamaan hallista poispäin.

Katto miehissä

Kokoaminen aloitetaan ruuvamalla kattokaaret ja seinätolpat yhteen. Näiden elementtien pystyttäminen on nopeaa. Seinätolpat ruuvataan alajuoksuun ja kattokaarien välille sujautellaan ruodeputket loveihinsa.

Runko suoristetaan ja kiristetään tiukaksi paketiksi vaijereilla. Runkoon asennetaan ensimmäisenä ovi ja tämän jälkeen päätyseinät. Päädyt kiinnitetään nippusiteillä.

Sivuseinät ja katto ovat pressuhalleissa yhtä palasta, joten peitteellä on painoa noin 250 kg. Peite vedetään rungon yli liinoilla useamman miehen voimin. Koneella sitä ei kannata kiskoa, jos haluaa uuden hallin olevan reiätön! Pressu liikkui kohtuudella, kun sitä vedettiin vähä vähältä yhdestä liinasta kerrallaan edeten reunasta reunaan. Vedon aikana pressua täytyy kohottaa alhaaltapäin, jotta se luistaa.

Peite on saatava kireälle tasaisesti ympäri hallia. Löysän peitteen tuuli hakkaa nopeasti rikki, eikä lumi pääse luistamaan pois katolta, mikäli ruodeputkien väliin jää pussi. Peitteen kiristyshihnat tuleekin jälkikiristää, kunhan peite on asettunut paikoilleen.

Käyttökokemuksia

Halliin varastoitiin noukinvaunun lisäksi muutama kymmenen kosteaa olkipaalia. Päätyräppänöistä huolimatta halli ei juuri hengitä. Paalit alkoivatkin käydä hallissa, minkä seurauksena hallissa oli lämpöä ja kosteutta ja paalit homehtuivat. Hallissa oli myös satanut kondenssivettä. Vesi ei valu kuomun sisäpintaa maahan saakka, vaan sataa rungon ruodeputkista maahan. Kuumasinkityksestä huolimatta ruodeputkien päät olivat alkaneet ruostua.

Pressuhallissa kannattaa säilyttää vain kuivaa materiaalia tai jättää ovi auki ilmanvaihdon parantamiseksi, kunnes enin kosteus on haihtunut. Halleihin on saatavissa verkkorakenteisia ikkunoita, joita voi suositella, mikäli halliin on tarkoituksena varastoida biomassaa. Syksyn myrskyistä pressuhalli ei ole välittänyt. Lumen pysyvyydestä katolla ei ehtinyt kertyä kokemuksia ennen lehden painoon menoa.

Kiinnostuitko aiheista?