Oljet pellolla pelletiksi

Pelletöintikone on kooltaan ison kanttipaalaimen luokkaa, kipattavaan säiliöön koneen perässä mahtuu tavaraa noin 5 000 kg. Rumpu koneen päällä on pellettiseula. Rikkoutuneet pelletit menevät takaisin matriisipuristimeen. Pellettien koossa pysymiselle on tärkeätä oikea oljen kosteus, 15–20 %. Jos olki on liian kuivaa, siihen voidaan lisätä pelletöinnin yhteydessä vettä. Sitä varten koneessa on 900 l vesisäiliö. Pellettien läpimitta on n. 16 mm ja pellettikuutio painaa 600–700 kg.

Krone sai viime syksyn Agritechnicassa arvostetun kultamitalin uutuudestaan, oljen pelletöintikoneesta. Kone kantaa mallimerkintää Premos 5000.

Kesällä Krone järjesti esittelytilaisuuden, jossa pelletöintikone nähtiin käytännön töissä. Koneessa on noukinlaite aivan kuin paalaimessakin, mutta paalikammion sijaan siinä on matriisipuristin. Pelletit menevät 5 tn vetävään säiliöön.

Ideana kone on hieno: pelletit sopivat hyvin esimerkiksi kuivikkeeksi. Kilo pellettejä imee 4 litraa vettä. Lämmitys pelleteillä on helposti automatisoitavissa. Pelletöinnin yhteydessä sekaan voidaan panna melassia parantamaan pellettien rehuarvoa ja maittavuutta. Pellettien läpimitta on 16 mm. Olki menee pellettinä kolmannekseen siitä tilavuudesta, mitä kanttipaali tarvitsee.

Kronen mukaan vakavia ostotiedusteluja on tullut jo satoja, vaikka sarjavalmistusta ei ole vielä aloitettukaan. Hintaa koneella tulee olemaan n. 250 000 euroa (alv 0 %) ja vetotraktorilta vaaditaan 350 hv.

Pelletöintikoneen ajonopeus peltokäytössä on 1–2 km/h. Matriisipuristin on tehoa rajoittava tekijä. Koneeseen voidaan asentaa myös kanttipaalien repijälaite. Silloin oljet voidaan korjata pellolta suuritehoisella paalaimella ja pelletöintiä tehdä sen jälkeen hiljakseen pitkin vuotta.

Erkki Holma

Kiinnostuitko aiheista?